Богословският факултет с магистърска програма "Църква и медии"

  • 11 септември 2015 14:43

  • 908
  • 0
Богословският факултет с магистърска програма "Църква и медии"
©

От тази учебна година Богословският факултет /БФ/ на Софийския университет "Св. Климент Охридски" открива магистърската програма "Църква и медии". Това съобщиха от БФ.

Програмата цели да подготви богослови, както и хора с друго образование за работа в медиите - в специализирани църковни и светски издания. Обучението е насочено към изграждането на специалисти "църковни журналисти", които да познават особеностите на медийната комуникация и да са компетентни в областта на вероизповеданията, на църковната структура и на религиозните традиции и доктрини. За специалисти, завършили бакалавърска степен в Богословския факултет, обучението ще е в два семестъра, а за неспециалисти /всички, които са завършили бакалавърска или по-висока степен в друга специалност/ - в четири семестъра. И двете форми на обучение са задочни, като изискването към кандидатите е да имат успех от дипломата за висше образование не по-нисък от "добър".

Новата магистърска програма е създадена в най-добрите традиции на академичното сътрудничество между Богословския факултет и Факултета по журналистика и масови комуникации /ФЖМК/ на СУ, начело с ръководителя му доц. д-р Теодора Петрова. Тя ще се включи в обучението на студентите-магистри в областта на дигиталната комуникация.

В магистърската програма ще преподават също проф. Снежана Попова и проф. д-р Тотка Монова. Ще участват и доцентите от БФ - Ивайло Найденов /с предмета "Библейски образи и символи"/, и Клара Тонева /с предмета "Християнство, ислям, публичност"/. От журналистическия факултет предметът "Православно книгоиздаване" ще се преподава от доц. д-р Милена Цветкова. За Църквата медиите са най-вече възможност за разпространение на Словото Божие и за жива проповед, посочват от Богословския факултет и допълват, че църковната традиция в издаването на християнски вестници, списания, брошури е от възрожденски времена.

Последвайте канала на

Нора Виткова
908 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини