МОН предлага криминализиране на "фиктивното записване на ученици"

  • 04 септември 2015 16:36

  • 1990
  • 2
МОН предлага криминализиране на "фиктивното записване на ученици"
© Булфото

Министърът на образованието и науката проф. Тодор ТаневТодор Танев Проф. Тодор Танев е роден през 1957 г. в София. Завършил е социология в СУ „Св. Климент предлага да се разгледа възможността как да бъде криминализирано деянието "фиктивно записване на ученици" и да се предложат изменения в Наказателния кодекс след своевременна консултация на необходимите нива.

Това свое намерение министърът е коментирал на годишната среща на началниците на регионалните инспекторати по образованието с екипа на Министерството на образованието и науката. Информация от срещата е публикувана на сайта на МОН.

Министър Танев е предложил възможността за въвеждане на мярката срещу "фиктивно записване на ученици" да се обсъди спешно с министерства и институции - с МВР, Министерството на правосъдието и с комисии в 43-то Народно събрание.

Според образователния министър трябва да се разгледа и възможността за въвеждане на стриктно изплащане на средства за принципа "парите следват ученика", но не на годишна база, а поетапно /месечно или на друг период/ след проверка в училището за реално записани ученици.

Предлага се също да се оцени системата за електронно обслужване в училищното образование и да има спешно решение на казуса до края на септември.

Министър Танев е обърнал внимание на активната работа за успешното започване на учебната година и за извършените училищни ремонти, като е заявил, че лично ще участва във внезапни проверки на отделни училища.

На заместник-министър Ваня Кастрева ще бъде възложено да предложи санкции при открити нередности.
"За да няма изтичане, кражби на средства и други фрапиращи нарушения, се подготвят за работа мобилни екипи, които ще извършат финалните проверки и ще установят дали ремонтите са в действителния обем и качество", посочват от МОН.

Последвайте канала на

1990 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.09.05 | 22:11

2
Бла, бла - празни приказки! От МОН не откликват на никакви сигнали за НЕРЕДНОСТИ. Подминават и прикриват золумите на своите политически назначени началници и директори. Не търсят нито финансова, нито административна отговорност на никого, а тези искания са прах в очите на обществото. Убийците се разхождат с условни присъди, ама даскалите да му мислят.
Иванова

2015.09.05 | 22:11

1
Това ще е като закона за пенсионирането - неудобните вън, подмазвачите на работа пожизнено!Нашите под закрила, другите наказани!

Добави коментар

Водещи новини