Проф. Танев: Циганите в Каварна са добрият пример

  • 15 юни 2015 17:33

  • 2357
  • 3
Проф. Танев: Циганите в Каварна са добрият пример
©

Въпросът с ромите  е нерешен не само у нас, но и в Европа. В образованието е направено много. Много пари са вложени в ромското включване през годините. Това каза министърът на образованието проф. Тодор Танев в предаването "Лице в лице" по БТВ.

След като стимулираме с пари малцинствата да учат вече подкопаваме процеса на образование, посочи той.

Според Танев, когато третираме малцинствата като домашни любимци или ги заплашваме всъщност ги обиждаме по този начин ги отблъскваме. Първите им няколко години минават в капсулирана среда. Просветният министър е убеден, че трябва да използваме мотивацията на терен, вместо парите.

Той съобщи, че е изготвена карта с най-добра образователна интеграция и тя ще бъде давана за пример в гетата.

Образователното министерство се грижи за много неща и най-вече за следващото поколение, посочи министърът на образованието. Ние трябва да живеем с ромското общество, затова трябва да пипаме интелигентно. Той даде като добър пример циганите в Каварна.

Министър Танев обяви, че дори кметът е получил европейска награда за справяне с положението.

Те могат да учат, но не ходят на училище. След началото на учебната година много често изчезват. В повечето случаи директорите на училищата полагат неистови усилия да ги накарат да се върнат в клас. Нека да се научим от добрите примери и да ги умножаваме. Образователното министерство е медиатор, увери Танев.

Матурите бяха успешни, увери министър Танев. Изтичане на информация не е имало. Големият проблем е бил преписването. Това се е допуснало заради пропуск в системата. Той даде гаранция, че с промените, които се готвят от просветното министерство подобни инциденти няма да има.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2357 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
paco112

2015.06.26 | 00:15

3
Докато дават за пример Каварна, да вземат да попитат българите там дали искат да живеят с такава интеграция и къде пращат децата си да учат.

2015.06.23 | 13:44

1
САМО ПФ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ С МРЪСНИТЕ цигани

2015.06.23 | 13:44

2
i te sa cigani-pf

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини