Учителите ще вземат по 10 брутни заплати при пенсиониране

  • 09 юни 2015 13:39

  • 1866
  • 3
Учителите ще вземат по 10 брутни заплати при пенсиониране
©

Учителите ще вземат по 10 брутни заплати при пенсиониране. Това реши комисията по образование на извънредното си заседание в парламента, на което за пореден ден продължава приемането на текстове на второ четене от закона за училищното и предучилищното образование. Досега броят на заплатите и гаранцията, че педагогът ще си ги вземе накуп в определен размер, не бяха вписани в закона, обясни шефката на комисията Милена Дамянова, информира канал 3.

Досега учителите излизаха пенсия с по 8 брутни заплати на изпроводяк.

Депутатите от комисията решиха единодушно да задължат в закона и родителите на учениците да засвидетелстват уважение и почит към техните преподаватели.

Предложението бе на реформатора Борислав Великов и дори членовете на комисията от БСП го подкрепиха.

Текстът е препоръчителен, направи уговорката Дамянова, като допълни, че за най-драстичните родителски посегателства си има Наказателен кодекс.

Все още не е окончателно избистрен текстът, който ще въведе държавно финансиране за детски градини и училища. По думите на Милена Дамянова има немалко предложения, които се обсъждат. Именно заради разнобоя по лобисткия текст той беше отложен и не е гласуван на второ четене.

Засега ГЕРБ са склонни да подкрепят най-прясната идея на Реформаторския блок - в частните училища да има 20% свободен прием за деца със специални образователни потребности или особено талантливи, които да не заплащат такси.

Според депутати от комисията обаче това няма да се приеме от частните школа, защото щели да бъдат на огромна загуба. Другите коалиционни партньори от Патриотичния фронт продължават да са на позицията твърдо "против" с аргумента, че това си е чиста държавна помощ и страната ни може да се окаже наказана от Брюксел. Против са и другите от управляващата коалиция - АБВ, както и опозицията в лицето на БСП. Резервирани към идеята са и от ДПС.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1866 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.07.13 | 04:26

3
брава на законодателите , сега остава да дадете и по 15 заплати на силиконизираните чалгарки и чалгари
Иван

2015.07.13 | 04:26

2
Вероятно това е наградата за доброто представяне на външното оценяване на техните възпитаници. В Германия при такъв резултат на федерално контролно уволняват учителя и наказват директора, а тук ги поощрявате. Редно е да се въведе и външно отценявяне за учителите, защото при това раздаване на дипломи усилено расте неграмотността сред учителите, а неграмотните учители дават продукт неграмотни ученици. Накрая уважението към учителя се печели от самия него с уважение към ученика и родителите и с усърдна работа, а не се натрапва с измислени закони.

2015.06.16 | 14:19

1
a za stroitelite

Добави коментар

Водещи новини