Обменяме студенти и докторанти с Беларус

  • 12 май 2015 15:24

  • 1102
  • 0
Обменяме студенти и докторанти с Беларус
© Getty Images/Guliver

България и Беларус ще обменят студенти и докторанти в сферата на селскостопанските науки, съобщи пред БТА извънредният и пълномощен посланик на Република Беларус у нас Владимир Воронкович.

По проекта се работи от миналата година, когато ректорът на Аграрния университет /АУ/ в Пловдив проф. Димитър Греков, тогава министър на земеделието и храните, проведе преговори с нашата Държавна селскостопанска академия и с Беларуския аграрен университет, поясни Воронкович.

Въпрос на време е да започне реалният обмен на студенти и докторанти по агрономически и технически специалности и посолството на Беларус ще направи всичко възможно да съдейства за реализацията на проекта, каза още дипломатът. По думите му интересът на двете страни да обменят бакалаври, магистри и докторанти е взаимен.

"Имаме силно развит аграрен комплекс - животновъдство, производство на мляко, на зърнени и кореноплодни култури. Произвеждаме и комбайни, трактори, тежкотоварни автомобили", каза посланикът. Той подчерта, че страната му има интерес от полезни контакти с България и в сферата на винопроизводството.

В момента стойността на вноса на българско вино в Беларус се равнява на експортирания от страната ни за България твърд алкохол, а обемите нарастват всяка година, посочи посланик Воронкович.

По думите му селското стопанство в Беларус дава около 30-40 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Нашият президент Александър Лукашенко постави задача не по-малко от 7-8 милиарда долара да се получават от експорт на селскостопанска продукция, допълни посланик Воронкович.

В Аграрния университет в Пловдив той присъства на представяне на модерен учебен макет на трактор "Беларус", дарен на учебното заведение от тракторния завод в Минск. Машината ще се използва в обучението на студентите към катедра "Механизация в земеделието", каза ректорът на АУ проф. Димитър Греков.

Последвайте канала на

1102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини