Сергей Игнатов: В пика на демографската криза сме

  • 11 май 2015 09:06

  • 2015
  • 1
Сергей Игнатов: В пика на демографската криза сме
© Булфото

Платеният прием е добра идея, но ние сме в пиковата фаза на демографската криза, каза професор Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко по БТВ.

"Тази и следващата година ще има намаляване на абитуриентите", каза образователният министър в първия кабинет на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по повод обсъждането на идеята за връщане на платено образование във висшите учебни заведения. "Ректорите преди да въведат платеното форма на обучение трябва да имат предвид, че западни университети предлагат безплатно обучение", допълни той. "Много от бъдещите висшисти се записват заради студентския живот", каза още бившият просветен министър.

"В Медицинския университет не е така, защото при се влиза много трудно", каза ректорът на висшето учебно заведение Ваньо Митев, който също бе гост в студиото по повод мотивацията на бъдещите лекари. Той също се спря върху платеното обучение. "На нас е по-изгодно икономически да се обучава чужд студент, защото той плаща 8000 евро. Ако държавата обаче ми посочи, колко наши граждани да приема в МУ, аз ще приема толкова бъдещи висшисти", каза професорът. Държавата отчита необходимостта от учители или инженери и тя трябва да прецени какъв да е приемът през съответната година", каза още Митев. "И държавата трябва да стимулира сливането на университети, където е възможно", допълни той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2015 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXL

2015.05.19 | 09:26

1
ЗАДАЧАТА ПОЧТИ Е ИЗПЪЛНЕНА.ОСТАВА ДА ИЗЧЕЗНАТ ОЩЕ НЯКАКВИ СИ 5- 6 МИЛИОНА БЪЛГАРИ И ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ГОЛЕМИ СИЛИ ДА МИРЯСАТ.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини