Всеки трети деветокласник във Варна употребява дрога

  • 13 февруари 2015 12:56

  • 1506
  • 1
Всеки трети деветокласник във Варна употребява дрога
© Getty Images/Guliver

Всеки трети младеж на 15-16-годишна възраст във Варна употребява някакъв вид наркотик.

Това съобщи днес д-р Борислав Станчев от общинската дирекция "Превенции", който представи резултатите от социологическо изследване за разпространението на дрога сред учениците от 9-и и 10-и клас, предаде БТА. Проучването е обхванало 932 деца от 18 училища в крайморския град. Последното изследване в тази възрастова група беше през 2011 г., припомни Станчев. По думите му при сравнение на данните става ясно, че картината е много променена и е необходимо прилагането на нов тип превантивни програми сред младежите. Вече няма разлика при употребата на дрога на полов принцип, докато преди към наркотици и алкохол посягаха по-често момчетата, посочи Станчев. По думите му особено тревожно е, че младежите най-често изобщо не знаят какво вещество са приели. На пазара има прекалено много "дизайнерски" дроги, които са синтетични заместители на марихуана, екстази и амфетамини, посочи Станчев.

Той допълни, че само през миналата година в Европа са регистрирани 47 нови вещества, имитатори на наркотици, които веднага са били забранени. За три от тези вещества информацията е била подадена от българските специалисти. Според изследването сред учениците във Варна нараства употребата на хероин и LSD, което също е много притеснителна тенденция, каза още Станчев. Според него в бъдеще обществото трябва да се бори и с нагласите на младите, че марихуаната трябва да бъде легализирана напълно или под някаква форма.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1506 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
dad

2015.07.09 | 15:49

1
какви са тия глупости бе Хероин и ЛСД взимали децата..глупости.че пакат трева пакат.Ама тя си им разширява съзнанието и мирогледа което си е добре. :)

Добави коментар

Водещи новини