Да следват ли парите ученика нищят БСП, ГЕРБ, учители и родители

  • 10 февруари 2015 08:24

  • 2049
  • 5
Да следват ли парите ученика нищят БСП, ГЕРБ, учители и родители
©

Да следват ли парите ученика или да се финансират ли и частните учебни заведения дискутираха в сутрешния блок на бТВ Мариана Бояджиева от БСП и Снежана Дукова от ГЕРБ. Към разговора се включиха още родители, учители и синдикати.

Ние търсихме голям консенсус по въпроса. Образованието е една консесусна територия. Аз недоумявам защо колегите отляво не изпълниха този законопроект още през 2006 година, заяви Дукова от партията вносител.

Частните училища трябва да бъдат финансирани задължително, така се увеличава конкурентоспособността, категорична е тя.

Дискусията трябва да бъде с факти. Ние уважаваме правото на родителите, но от държавния бюджет пряко трябва да бъдат финансирани държавните и общинските училища, поясни от своя страна Мариана Бояджиева.

И сега държавата осигурява безплатни учебници. Ние смятаме, че талантливите деца трябва да получават и в частните училища стипендии. България, която е на последно място по БВП, има недостатъчно пари за образование, допълни тя.

По думите й по този начин ще бъдат наторени общините. „Имаме с 9 млн. лв. намаление на бюджета за образование. В законопроекта, внесен от ГЕРБ, нямаше финансова обосновка“, отбеляза още Бояджиева.

От синдиката на българските училища заявяват, че в тежката икономическа и финансова криза, в която се намира страната, не е разумно да се пренасочват средства, макар че частните училища имат своя принос. Те предлагат средствата за частните училища и детски градини да могат да се дадат, след като се постигне 5% за средното образование от БВП.
"Водим битка за жълти стотинки, защото парите, които се отделят за образование, са нищожни", категорични са от синдиката.

От инициативен родителски комитет обаче заявяват, че и в момента тези пари съществуват в бюджета. Разходвали се обаче по една друга справка.

Учители от държавни училища също подкрепят идеята парите да следват ученика.

Ако предложението бъде прието окончателно, частните училища се задължават да намлят таксите си.

Последвайте канала на

2049 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.02.14 | 20:31

5
делигираните бюджети разглезиха децата, те знаят, че носят пари на съответното училище и че могат да си правят каквото пожелаят, така или иначе ще ги търпят, а относно финансирането на частните училища вярно и там деца учат, но родителите им са избрали да ги изпратят там и да плащат за обучението им, защо и държавата да го прави? двойно финансиране?!
Валентин Стоянов

2015.02.14 | 20:31

4
Отново частните въпроси изместват същинския проблем! Делегираните бюджети унищожават качеството на образованието в малките училища!

2015.02.14 | 20:31

3
кви пари кви 5 лв. ??? нали искахте да е частно ??? щто сега искате пари от държавата , родителите на вашите ученици нали си плащат таксите ....

2015.02.14 | 00:29

2
Държавата трябва да се грижи за всички деца(на бедни и на богати родители).
флаш

2015.02.13 | 08:43

1
Как не ги е срам? Системата е крайно осакатяваща децата, но за "учителите" е добре дошло, защото ще взимат заплати при класове които съществуват само фиктивно. Добре дошло е за тях парите да следват детето, пък на кой му пука за децата!

Добави коментар

Водещи новини