Връщат НГДЕК в ремонтираната сграда

  • 05 февруари 2015 11:59

  • 2756
  • 0
Връщат НГДЕК в ремонтираната сграда
©

Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) "Св. Константин-Кирил Философ" се връща в ремонтираната сграда на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие", реши Министерството на културата.

Учебната година гимназията започна със закъснение в сградата на 13-то СОУ до "Женския пазар", което обаче ще остане филиал на Класическата гимназия, като в него ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11 и 12 клас. Обяснението на Министерството на културата е, че това се прави с цел пълноценно използване на капацитета на преподавателите от СУ и БАН, които водят часове в НГДЕК. 

Класическата гимназия беше временно настанена сградата на 13-о СОУ, на 16 септември 2013 година, докато се ремонтираше сградата на ул. "Баба" за 2.2 млн. лв. по европроект, а впоследствие стана ясно, че ремонтът е некачествен и преместването се отложи, докато се проведат допълнителни ремонтни дейности. Вече няма никакви пречки нормалният учебен процес в сградата на ул. "Баба" да бъде възобновен, се казва в съобщението на Министерството на културата.

Докато течеше ремонтът на гимназията, течеше и огромен скандал, след като ученици, родители и учители не се разбраха къде да се установи училището. Според едната страна то трябва да е в центъра на града, защото в крайния квартал е изолирано и деградира, според другата страна - Женският пазар е престъпно място, а сградата на 13-о училище е опасна за живота. В спора бяха замесени интелектуалци, БХК, заплашен беше и министърът на културата от служебния кабинет Петър Стоянович, родители и от двата лагера представяха различни експертизи за негодността и на двете сгради, заведоха се и жалби в съда.

Заради липсата на решение възникна опасност Министерството на културата да трябва да върне средствата за ремонта, защото според европейските изисквания обектът трябва да се ползва 5 г. по предназначение, т.е. от учениците от това, а не от друго училище.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2756 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини