БАН с нова образователна концепция за виртуални класни стаи

  • 04 февруари 2015 18:27

  • 1806
  • 3
БАН с нова образователна концепция за виртуални класни стаи
© Булфото

Българската академия на науките разработва нова образователна концепция по учебните програми, с виртуални класни стаи за учениците.

Това съобщи пред журналисти председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров на заседанието на парламентарната образователна комисия, цитиран от БТА.

Сега има виртуална класна стая по математика, като такова обучение ще бъде разработено и по природните науки, обясни акад. Воденичаров. Той припомни, че преди 25-30 години "се роди" новата система за обучение по математика и информатиката, създадена от акад. Благовест Сендов и от акад. Петър Кендеров.

Акад. Воденичаров коментира, че сега на четири години децата работят с компютри и айфони, а като станат на седем години отиват да учат азбуката. Затова по думите му трябва да има промяна - да бъде така направено, че децата да използват не само за развлечение новите технологии, а да могат да надграждат чрез тях своето развитие.

Тази нова образователна концепция все още е в начален етап на разработване, обясни председателят на БАН. Той даде пример с Института по математика и информатика на БАН, който е създал виртуално обучение по математика и информатика. "При това обучение, всеки ученик, независимо къде се намира в България, може да влезе във виртуалното обучение, което предлага готови уроци", обясни акад. Воденичаров.

По думите му новото обучение е подходящо не само за децата със специални образователни потребности, но и за учениците, които сега нямат достъп до по-модерно образование. Виртуални класни стаи ще има също по химия, физика и по други учебни предмети, каза председателят на БАН.

Акад. Воденичаров отбеляза, че във виртуалните класни стаи могат да се подготвят учениците от първи до 12-и клас, като идеята за това обучение е на Съвета по образование към председателя на БАН.

Последвайте канала на

1806 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.02.08 | 15:41

3
Академик Воденичаров, моля работете за България и отстранете от БАН всички пенсионирани за да не бягат младите в чужбина.

2015.02.08 | 15:41

2
БАН ДА РАЗКАРА ПЕНСИОНЕРИТЕ СИ
FM

2015.02.05 | 09:15

1
Скоро и Българите ще станем виртуални.

Добави коментар

Водещи новини