Празнуват богословските школи

  • 30 януари 2015 10:23

  • 1450
  • 1
Празнуват богословските школи
© Булфото

Всяка година на 30-и януари Българската православна църква прославя в един ден големите апологети на Христовата вяра – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст.

Този ден е определен за празник на православните университети, духовни академии висши духовни училища, богословски школи и факултети.

На същия ден Българската православна църква прославя и светия благоверен цар Петър Български. По този повод днес в Академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" Негово високопреосвещенство митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф, ще отслужи Света литургия заедно с отец Ангел Ангелов – протосингел на Софийската света митрополия и свещеници от столични православни храмове, отбелязва БНР.

Любопитна подробност е, че ръководителят на Българската православна църква патриарх Неофит е последният ректор на Духовната академия в София в началото на 90-те години, след което става и първи декан на Богословския факултет след завръщането му в състава на Софийския университет.

Последвайте канала на

1450 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
VUPROS

2015.02.02 | 22:07

1
A SODOMIATA I MARIHUANATA KOGA 6TE SPREM

Добави коментар

Водещи новини