МОН сигнализира за епидемия от въшки в училищата

  • 04 декември 2014 21:12

  • 6476
  • 1
МОН сигнализира за епидемия от въшки в училищата
© Getty Images/Guliver

МОН пусна инструктаж заради въшки в училищата. Всяка седмица децата и учителите в детските градини и училищата в страната трябва да бъдат проверявани за въшки. Това са препоръчали от регионалните здравни инспекции след сигнали от училищните инспекторати за случаи на поява на въшки в някои училища в страната след началото на новата учебна година.

Министерството на образованието напомня, че съгласно Закона за народната просвета общините трябва да осигуряват и контролират здравното обслужване и сигурността на детските градини и училищата. Те трябва да разкриват здравни кабинети за извънболнична медицинска помощ в подобни случаи.

Дейността в здравните кабинети се осъществява от медицинска сестра или фелдшер, като медицинските специалисти трябва да са преминали следдипломно обучение по проблемите на профилактиката на здравето и по оказване на първа помощ.

Минималният брой на ученици, обслужвани от един медицински специалист, е 800, а минималният брой на деца в детско заведение, обслужвани от един медицински специалист, е 60.

Когато в две или повече детски градини, в една община, се отглеждат и възпитават по-малко от 60 деца, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно детско заведение, уточняват от МОН.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6476 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.12.05 | 19:51

1
Това е на пари. В смисъл за КИЛЪРИТЕ дето ги изтребват до крак.:)))

Добави коментар

Водещи новини