Биотехнолози ще се търсят най-много през следващите години

  • 04 декември 2014 06:27

  • 1303
  • 1
Биотехнолози ще се търсят най-много през следващите години
©

С отлични дипломи от средното образование влизат в университет студентите по фармация, медицина и стоматология. Със среден успех над 5,00 са също първокурсниците по право, математика, политически науки, архитектура, строителство и геодезия, пише "24 часа".

Биотехнологии е специалността, за която работодателите смятат, че ще има най-голяма нужда от кадри през следващите 5 години. Следват я хранителните технологии, химичните технологии и психология. Медицината е на шесто място, а в предишното издание беше лидер.

Това показва четвъртото издание на рейтинговата система на висшите училища. Проектът за рейтинга се изпълнява от Министерството на образованието и науката и консорциум ИОО-МБМД-С.

В новото издание системата сравнява 52 професионални направления в 51 вуза на базата на 58 критерия. След препоръки от висшите училища е добавен критерият "институционална акредитация", а тежестта на обективните индикатори е увеличена на 90%, обясни Георги Стойчев от "Отворено общество". На първо място по индикатора очакване на намаляване нуждата от кадри пък са теория и управление на образованието, история и археология и спорт.
Рейтингът показва още, че най- удовлетворени от избора си са студентите по материали и материалознание, теория и управление на образованието, медицина, растителна защита, право, музикално и танцово и изобразително изкуство. По този показател на последно място са обучаващите се в професионалните направления животновъдство, науки за земята и политически науки. Малко над средната стойност са биологическите науки, а малко под нея - администрация и управление.

Данните в системата за 2014 г. показват, че средният осигурителен доход на завършилите висше образование е 867 лв., а делът на регистрираните безработни сред тях е 3,77%.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1303 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.20 | 11:04

1
След като внимателно изчетох горенаписаното установих че нито една от специалностите и професии не се изучава в Техническия университет който следователно трябва да бъде немедлено закрит.Защото основната цел на този измислен ВУЗ е да подържа на хранилка и на високи заплати едни червени некадърници агенти и доносници на ДС източващи системата.

Добави коментар

Водещи новини