Петгодишните задължително на забавачка

  • 12 ноември 2014 09:08

  • 1335
  • 2
Петгодишните задължително на забавачка
©

Петгодишните деца задължително да посещават предучилищна подготовка, ще бъде записано и в новия закон за средното образование. Освен това там вероятно за първи път ще бъдат заложени стандарти за това какво трябва да знаят и могат децата от влизането си в ясла на 3 години до първия училищен звънец.

Новоизбраните депутати вече работят по текстовете на нормативния акт, който се очаква да стане факт в най-кратки срокове, пише "Преса".

Идеята за обхващане на всички деца е още от 2010 г. Тогава екипът на образователното министерство заложи мярката, за да подобри постъпването в училище, особено на деца от малцинствата, които слабо владеят български език. За оборудване на помещения, транспорт и помагала бяха отпуснати близо 500 млн. лв. Кабинетът „Орешарски“ обаче обяви мярката за излишна. Аргументът бе, че родителите сами могат да решат дали да запишат наследниците си на забавачка. „В момента обхватът на петгодишните не е 100%.

Големият проблем са децата от малцинствата, там привличането и задържането на малчуганите са трудни, а процесът - дълъг“, коментираха експерти. По процент обхванати деца в градините България е сред страните отличници - над 85 на сто от малките посещават забавачка. Само преди месеци от Европейската комисия отчетоха идеята 5-годишните да ходят на градина като мярка със силен положителен ефект. Още повече че знанията се усвояват под формата на игра, а хлапетата ползват стаи за почивка и забавление, а не типични класни стаи с чинове и бяла дъска.

Строеж на 13 нови детски заведения за 2014 г. е залегнал в плановете на Столичната община. Голяма част от тях вече радват малките си посетители, а други ще отворят врати в най-скоро време. Отличници са в Бургас, където почти 100 на сто от децата вече ходят на градина, а за техните нужди са осигурени дори специални бусове.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1335 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.14 | 21:22

2
Аз пък няма да си пращам детето да ми го зомбират от 5 годишно.. малко им е 12 години промиване на мозъци май...
КАЛИНА - ДОБРИЧ

2016.06.14 | 21:22

1
Не съм съгласна с това да се задължават хората !!! Всеки има право на лична свобода !!!

Добави коментар

Водещи новини