Пернишкият университет обвини образователни институции в задкулисие

  • 02 ноември 2014 16:59

  • 1598
  • 3
Пернишкият университет обвини образователни институции в задкулисие
©

Европейският политехнически университет в Перник е в съдебна процедура заради отказите на Агенцията по акредитация да разкрие професионални направления във висшето учебно заведение.

Представители на академичната общност обвиниха професор Боян Биолчев - председател на Агенцията за акредитация, Мария Фъртунова - директор на Дирекция "Висше образование" към Министерството на образованието и бившия министър Анелия Клисарова в задкулисие.

Зам.-ректорът на университета Антоанета Христова посочи: "Истината е, че министрите на образованието са с много слаба функция. Те по някакъв начин винаги до този момент в системата на България са се опитвали да удовлетворяват лобистки интереси – в случая с Клисарова е същото. Министърът се интересува от лобистки интереси. Биолчев се опитва да угоди на министъра, защото иска да си запази позицията. Фъртунова има някакви свои собствени интереси, като например да защитава някои университети. Трябва ли да я поканим в Съвета на настоятелите, за да застане на страната на университета, за да може спокойно да минават документите на университета в министерството. Образованието е най-важното нещо в тази държава. Там трябва да има реформи, там нещата са мръсно, гадно и дълбоко блато".

Заради отказ от акредитация на програмните за учебната 2014 - 2015 година у нас, Европейският политехнически университет се е обърнал към голяма агенция по акредитация в Германия. В процедура е издаването на институционална и програмни акредитации, съобщи президентът на университета Тошко Кръстев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1598 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
FM

2015.02.06 | 08:04

3
Това е въглищарския университет.

2014.11.10 | 20:10

2
СЪКРАЩАВАНЕ НА УНИВЕРСИТЕТИТЕ С 50%

2014.11.10 | 20:10

1
От българските университети трябва да бъдат уволнени ВСИЧКИ бивши БКП и ДКМС секретари, офицери от ДС, преподаватели от Симеоново и преподаватели по идеологическите дисциплини.

Добави коментар

Водещи новини