Искат 22, 2 млн.лв. компенсации, ако се приеме Законът за висшето образование

  • 27 юни 2014 17:49

  • 1944
  • 6
Искат 22, 2 млн.лв. компенсации, ако се приеме Законът за висшето образование
© Булфото

Държавните университети и синдикатите искат 22, 2 млн. лв. компенсации, ако бъдат приети промените в Закона за висшето образование, които предвиждат намаляване на студентските такси. Това съобщи Лиляна Вълчева, председател на Националния браншови синдикат "Висше образование и наука". Тя каза това по време на форума "Финансиране на държавните висши училища", който се състоя във Великотърновския университет, цитирана от БТА.

В момента студентите плащат две трети от базовия норматив, който възлиза на 693 лв. Промените в закона предвиждат таксата, която студентите ще плащат през следващата учебна година да не бъде по-висока от 30%, което ще доведе до намаляване на годишните бюджети на университетите от 3 до 1 млн. лв., поясни Вълчева. Предложенията за промени в закона  са били внесени на 31 януари и са били обсъждани на първо четене в Комисията по образование в Народното събрание.

От синдиката са изчислили, че сумата от 22 273 837 лв. ще компенсира загубите, затова настояват тази компенсация да бъде приета с постановление на Министерския съвет, преди да бъдат гласувани промените. "Ние не сме срещу по-ниските такси, но предупреждаваме, че заради промените през следващата година ще има университети, които ще бъдат принудени да затворят врати", отбеляза ректорът на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ.

На форума присъстваха ректори и заместник-ректори на държавни университети с хуманитарен, технически и икономически профил и представители на синдикатите в сферата на висшето образование. Участниците в срещата определиха, като несправедлива методиката за разпределение на средствата за издръжка във висшето и средното образование и намалената държавна субсидия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1944 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Българин

2014.07.08 | 23:34

6
Трябва да се гласува всички (на данъкоплатците) пари които се плащат на партия за депутат да отиват за образование.

2014.07.08 | 23:34

5
Дластично трябвада бъдат съкратени ВУЗ-овете в България. Те са изключително много и продават фалшиви дипломи за да съществуват.

2014.07.08 | 23:34

4
Я да съкращавате вузовете, че са изключително много. Хрантутници и наглеци да искат пари

2014.07.08 | 23:33

3
То ще е хубаво и ако вземат да махнат или намалят местата по ненужни специалности и да се наблегне на това, което се търси.

2014.06.30 | 11:17

2
През 1985-1990 год. комунистите откраднаха 10 милиарда лева т. е. целия паричен резерв на България. Те изнесоха тези пари чрез задграничните търговски дружества, по същество - фирми на Държавна Сигурност, КГБ и БКП за търговия с валута, оръжия, наркотици. Тези фирми съществуват и сега под други имена; каналите са същите. През 1990-1992 год. 10-те милиарда бяха разпределени от Луканов между верни комунисти и агенти на ДС, които след това ги ре-инвестираха в България. Така се образува днешната олигархия, която държи лостовете на властта в България. След това Луканов беше убит от своите господари от КГБ, за да се прикрият следите на чудовищната манипулация с парите на българския народ. БСП, ДПС, Атака, България без цензура са политически следствия на комунистическо-агентурната приватизация в България. Народът трябва да знае за тези престъпления. Долу червените предатели! Да живее Майка-България!!!

2014.06.29 | 09:51

1
hora , ako ne si teglite parite planat na mafiata propada...NE TEGLETE PARITE SI OT BANKITE

Добави коментар

Водещи новини