В Бургас ще открият учебната година с вой на сирени

  • 14 септември 2011 06:58

  • 1254
  • 0
В Бургас ще открият учебната година с вой на сирени
©

Сирени в памет на децата, жертви на катастрофи, които няма да влязат в класните стаи, ще дадат старт на новата учебна година в Бургас.

Точно в 8,55 ч на 15 септември ще звучи сиренната система с призив "Уважаеми граждани, бъдете внимателни на пътя. Пазете децата - днес е първият учебен ден!". Инициативата е на фондация "Безопасни улици от Валя", на името на загиналата на пешеходна пътека петокласничка Валя Димитрова от Бургас, съобщава "Стандарт Нюз".

Доброволци със сигнални жилетки и голям знак "стоп" ще застанат на пешеходните пътеки на най-опасните кръстовища в Бургас и на пътните участъци до училищата. По този начин учениците ще бъдат подпомогнати в пресичането, а водачите ще бъдат предупредени отдалече. Идеята е да бъде обезопасено пресичането на децата в началото на първа и втора смяна и през големите междучасия. Амбицията на общината е учениците да бъдат подкрепяни цяла година от кросинг гардовете. Те вече са получили предупредителни жилетки и знаци и са минали инструктаж в ОД на МВР.

Първите групи ще застанат около пет бургаски училища на първия учебен ден - гимназията по туризъм, Началното базово училище, ОУ “Димчо Дебелянов”, ОУ ”Петко Росен” в комплекс Меден рудник, ОУ „Климент Охридски”. Сигнални жилетки и знаци ще носят учители или ученици от горен клас, които имат навършени 18 г. За първия учебен ден полицейски патрули ще бъдат осигурени на входовете на всички училища, главни пътища и пешеходни пътеки в морския град.

През новата учебна година за първи път училищния праг в Бургас ще прекрачат 1925 първокласници. На всички общината подарява безплатено посещение на Пясъчния фестивал на 15 септември.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1254 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини