Плевнелиев посрещна 200 абитуриенти в неравностойно положение (снимки)

28 май 2014 18:38

Плевнелиев посрещна 200 абитуриенти в неравностойно положение (снимки)
© Булфото
2549 3

Бъдете активни, търсете и реализирайте възможности за личностно и професионално развитие да се изградите като знаещи, можещи и отговорни млади хора.

Това каза президентът Росен Плевнелиев, който посрещна в Националния исторически музей над 200 абитуриенти от цялата страна - младежи от повече от 100 специализирани институции за деца в неравностойно положение.

Президентът призова младите хора да се борят, да опитват и да не се страхуват, когато грешат, защото грешките са неизбежни и са полезни. Животът е труден - по различен начин за всеки един от нас. Съдбата подава ръка, невинаги е лесно, но винаги има възможност и хоризонт за човешко развитие, каза държавният глава.

По думите му, България има нужда от активни млади хора. За трета поредна година за тези от вас, които бъдат приети във висше учебно заведение, ще има еднократна финансова подкрепа, предоставена от дарителите, каза президентът Плевнелиев. Вие сте умни и можещи деца и е важно да повярвате в себе си и да се стремите към високи постижения. С добро образование и труд, ще стигнете далече и аз вярвам във вас, добави той, цитиран от БТА.

Президентът приветства младежите в рамките на третото поред издание на благотворителната инициатива "Подкрепи една мечта", която включва и традиционния за президентската институция абитуриентски бал за младежи в неравностойно положени, който ще се състои днес под егидата на държавния глава.

Инициативата е свързана с дейности в подкрепа на младежи, завършващи средно образование или професионално обучение и напускащи специализирани институции за деца. От началото на 2014 г. екипи от специалисти информират и консултират младежите за възможностите им за образование и заетост, като подпомагат всеки да направи избор и да развие личния и професионалния си потенциал.

Деяна Костадинова, секретар на президента по социалните въпроси, младежта и спорта, отчете изпълнението на Споразумението за сътрудничество между президентската институция, Министерството на образованието и науката, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане, в рамките на инициативата за 2013 - 2014 година.

Тя посочи, че с 235 младежи от 102 специализирани институции за деца е работено индивидуално, като 67 от тях желаят да продължат образованието си във висше учебно заведение, а 66 - да започнат работа веднага след напускане на институцията или услугата от резидентен тип, като за всеки от тях вече е договорена определена работа. Осем от младежите вече работят, а 14 младежи са минали през интервюта с работодатели. Има и приет студент в Тракийския университет.

2549 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар
aaaaaa

2015.05.27 | 09:12

39602
КОЙ БЕШЕ ТОЗИ..................

2015.05.27 | 09:12

39580
АТАКА - ПАРТИЯ В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ.

2014.05.29 | 09:22

39915
МОН, моля качете на сайта си вариантите за ДЗИ от изпитите по желание, от сесия май- 2014г.!!! Моля!

Добави коментар

Водещи новини