Пратиха абитуриентите на "Кино"

  • 22 май 2014 06:41

  • 3035
  • 1
Пратиха абитуриентите на "Кино"
© Булфото (архив)

Непопулярното стихотворение на Никола Вапцаров „Кино” изненада завършващите и ги принуди масово да пишат есе вместо тема. Според повечето експерти обаче това е нож с две остриета по време на изпит и затова не е изключено на матурата да има повече ниски оценки, пише "Монитор".

Абитуриентите трябваше да разработят литературно интерпретативно съчинение или есе на тема „Животът и изкуството” върху творбата на поета от Банско. Учениците не останаха доволни от автора. „Стихотворението беше скапано”, заяви ученичка, която дори не можа да си спомни името на автора. Беше кофти тема мислих 30 минути преди да започна да пиша, пък разказа 19-годишната Мария.

Образователният министър проф. Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна пък определи темата като философска.„Ако те са учили достатъчно, биха могли да се представят добре на матурата”, заяви министърът на образованието проф. Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна. Оказа се, че почти всички зрелостници, които се явиха на матура в 133-то СОУ „А. С. Пушкин”, известно като руското училище, бяха избрали да пишат есе. „Не ми се отдават литературните съчинения”, В есето можеш да пишеш със собствени думи обясняваха  младежите. „Не съм спала цяла нощ от притеснение. Не бях чела преди стихотворението и в есето си написах пълни глупости”, сподели на излизане друго от излизащите момичета. Основното, на което са заложили в разсъжденията си абитуриентите, е, че изкуството е навсякъде около нас. „Написах, че днес обществото е душевно стиснато. Хората не виждат изкуството и красивото около себе си и затова имат такива проблеми”, обясни абитуриентката Биляна. Малцината, които все пак бяха избрали да пишат интепретативно съчинение, пък заявиха, че темата е била лесна. „Темата не ми хареса, но съм се научил да развивам теми, така че не беше проблем”, заяви ученикът Георги. Експерти от МОН обясниха, че дали учениците ще пишат съчинение или есе, зависи от знанията им. „

С интерпретативно съчинение са се захванали онези, които имат знания в областта на литературата. Онези, които биха могли да напишат свързан текст без пряка връзка с творчеството на Вапцаров”, обясни експертът Милена Иванова. За да получат добра оценка, зрелостниците трябва да представят достатъчно аргументи в полза на тезата си, уточни още експертът. Първата част от матурата по български език, в която учениците отговарят на въпроси, почти не ги затруднила. Някои от тях признаха, че въпросите са били подобни на тези от миналогодишния изпит.Една част от зрелостниците пък признаха, че тестът е бил труден.   Затрудни ме въпросът, в който трябваше да свържем конкретен автор с произведение призна след изпита ученикът от софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" Ивайло. Друг абитуриент също каза, че отворените въпроси доста са го затруднили. Изпитът започна точно в 8 часа, а учениците можеха да излязат едва след 60 минути. Първият излязъл от изпита в 133-то СОУ, точно час и половина след началото на матурата, призна, че бързал да напише, защото се притеснявал да не му вдигнат колата, която паркирал в синя зона.

50 ученици в Пловдив останаха с по-малко задачи на матурата по български език и литература. След като са получили първоначалния вариант, на учениците в няколко изпитни зали било обявено, че има техническа грешка. Оказало се, че зрелостниците получили с един лист по-малко и заради това изпитът бил спрян за 15 минути, докато се разпечатат липсващите страници .„След това изпитът е бил удължен, така че няма ощетени деца“, обясниха от МОН. От ведомството заявиха още, че днес ще бъде разследвана причината за техническата грешка. Според сайта blitz.bg грешката е била в последната задача, като абитуриентите са получили миналогодишния вариант, където 41-ва задача е била интерпретативно съчинение върху "Заточеници" на Яворов. Родителите обаче не вярвали, че грешката е само с последната страница, защото изпитният вариант се получава в PDF формат и всяко училище получава парола, за да го отвори. В Пловдив не са хванати преписвачи, а училищата заглушиха интернет сигнала в класните стаи като превантивна мярка.

Внукът на актрисата Катя Паскалева, известна от филма „Козият рог”, ще учи режисура в Дания. 19-годишният Павел беше сред зрелостниците на матурата по български език и литература в столичното 133-то СОУ „А. С. Пушкин”. „Всичко си написах за шестица”, заяви младежът от Първа английска гимназия. Бъдещият режисьор както повечето си връстници избрал да пише есе вместо интерпретативно съчинение по темата „Животът и изкуството” върху стихотворението на Никола Вапцаров „На кино”. Павел обаче не се вълнува каква оценка ще получи, защото вече е приет да следва в Дания, а оценката му трябва само за да се впише в дипломата. В подобна ситуация бяха още младежи, които вече са приети да следват в чуждестранен ВУЗ или пък ще използват оценките си от пробната матура.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3035 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.06.01 | 17:26

1
Какво означава " или пък ще използват оценките си от пробната матура"? ДЗИ е един, национален, като явиш май месец и имаш двойка следва поправка през септември.

Добави коментар

Водещи новини