Електронни тестове ще откажат слабите студенти

  • 09 септември 2011 06:24

  • 1085
  • 2
Електронни тестове ще откажат слабите студенти
©

Студентски сесии пред монитора ще откажат слабите и несериозни студенти от висшето образование.

Компютрите са на път да решат един от най-големите проблеми в българското образование – безпроблемното дипломиране на всички, докопали се до място в университет. Това показа проверка  на новите технологии в образованието преди началото на учебната година за ученици и студенти, пише "Монитор".

За електронни семестриални изпити трябва да се подготвят всички студенти в УНСС през учебната година. „Дори цял поток от 200 студенти може да пише едновременно на изпит в компютърната зала на университета”, обясни професор Валентин Кисимов, зам.-ректорът по електронизацията на УНСС. Компютърната програма на практика обезсмисля всички опити за преписване, защото всеки студент получава уникален вариант с изпитни въпроси и само ще си загуби времето, ако преписва от съседа си по чин.

Оценките от всички изпитни работи на целия поток стават готови след час и половина. В същото време компютърната програма не елиминира възможността за устен изпит, добави Валентин Кисимов. Всеки преподавател може да извика студента за уточняване на оценката, показана от безпристрастната компютърна програма. Така компютърът не елиминира и връзката между преподавател и студент. Чрез компютърни тестове ръководството на икономическия ВУЗ ще провежда и текуща проверка на знанията по време на лекциите. На практика в компютърната програма ще се проследява и колко често младежите влизат на занятия при професорите си.

Новите технологии влизат и в попълването на учебната документация.

Изпитният протокол вече е в електронен вид и се попълва от преподавателите чрез сертифицираща система, създадена от УНСС. Преподавателите имат достъп за попълване на студентските оценки от изпитите само с публичен и частен ключ. Подписването на протокола става с цифров подпис. Всички пароли за изпитните протоколи се сменят след края на сесията и така няма възможност за злоупотреби и подмяна на оценки.

Електронното образование навлиза постепенно и в най-старото висше училище - Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На сайта https://elearn.uni-sofia.bg/ всеки студент получава достъп до учебни материали от лекциите на преподавателите си. Подобно на социалните мрежи като „Фейсбук” всички действия на студентите в мрежата не оставят тайна. Професорите могат да следят кой от своите възпитаници влиза в интернет, за да чете препоръчаната от него литература.

Електронната платформа на Софийския университет издава точен ден и час, когато за последно потребителите са чели електронни книги.

В компютърен архив са записвани и оценките от взети изпити плюс броя на невзетите. Във всеки момент студентите могат да направят справка и за състоянието на здравните си осигуровки, които по закон трябва да бъдат гарантирани от висшето училище и да се изплащат всеки месец.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1085 2

Коментари 2

Добави коментар
dryn-dryn

2012.03.01 | 01:58

2
lele golqm smqh:))) te v onq koptor unss samo maloumni studenti ima, gorkite deca, kato znam kakvi im prepodavat. e toq kisimov, strada ot pedofiliq. ama nqma koi da go uvolni za syjalenie. da se pazite dechica ot pedofili kato toq
Инженерин

2011.09.13 | 16:15

1
Че кога се е случвало цяла група да пише едни и същи въпроси??? Преди години си теглехме билетчето и със сигурност съседа беше с други въпроси. Какво му пречи на студента ХХХ да извади пищовите?? А за манипулация на резултатите по електронен път сякаш никой не е чувал. Е хубавото е че и някой беден системен администратор ще заглади косъма. ;)

Добави коментар

Водещи новини