Техникумите само с месец лятна ваканция

  • 18 декември 2013 07:10

  • 1402
  • 1
Техникумите само с месец лятна ваканция
©

Лятната ваканция за учениците в техникумите е на път да се съкрати с месец. Идеята е през юни и юли гимназистите да работят по специалността си срещу заплата и да почиват само през август, пише в. Монитор.

Това съобщи вчера образователният министър проф. Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна, която отчете дейността си за последните шест месеца. Идеята все още се обсъжда и няма окончателно решение за съкращаване на лятната ваканция, добави Клисарова. Промяната се планира във връзка с въвеждането на дуалната система в професионалното образование у нас от 2015 г. Тя предвижда гимназистите да учат два дни в седмицата, а през останалите три да са на практически стажове по специалността срещу заплащане. Тази идея обаче не се хареса на някои родители, които се притесниха, че с намаляването на часовете по теория, децата им ще останат недоучени.

Затова от просветното ведомство обмислят практическите стажове да се провеждат през лятото, а през учебната година гимназистите традиционно да залягат върху учебниците и тетрадките. Очаква се дуалната система да се въвежда поетапно от учебната 2015-2016 г. „Реформата в образованието е нещо, което не може да се случи за ден, за месец или година”, заяви Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна и добави, че образованието е приоритет за правителството. Това се е доказало с отпускането на 100-те млн. лв. повече на ведомството й.

Просветният министър припомни, че екипът й работи върху закона за средно образование. „Търсим най-добрия вариант, така че да го предложим на по-широко обсъждане”, коментира министър Клисарова. Тя отчете, че новият закон за професионално образование вече е в парламентарната образователна комисия. Според нея този закон ще подобри връзката между образование и бизнес. „Работи се и по стратегията за висше образование и по промени в Закона за развитие на академичния състав”, допълни още образователният министър.

Тя отчете, че по време на шестте месеца, в които тя е начело на МОН, са ремонтирани 86 училища, от които 57 са държавни, а останалите са общински. Образователното ведомството е предвидило и 21,5 млн. лв. повече за реформа във висшето образование. Относно притесненията на учители и родители във връзка с новите учебни програми, в които обучението по история и информатика се съкращава до 10-и клас, Клисарова припомни, че това са само проекти, които тепърва ще бъдат обсъждани и променяни. Рискът от загуба на над 200 млн. лв. евросредства по ОП „Развитие на човешките ресурси” е категорично преодолян”, отчете от своя страна зам.-министърът на образованието Иван Кръстев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1402 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
anonimen

2014.01.08 | 13:57

1
heka da rabotiat decata a da ne misliat v gluposti

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини