Клисарова: Въвеждането на професионалното обучение е постижението ни (видео)

  • 17 декември 2013 10:10

  • 3903
  • 7
Клисарова: Въвеждането на професионалното обучение е постижението ни (видео)
©

Търсим най-добрия вариант за развитие на образованието, за да го предложим на обществено обсъждане. Професионалното обучение изисква задълбочено обсъждане, което касае и промени в Кодекса на труда. Основното, което се направи е да отговори на изискванията на бизнеса и да помогне за намаляване на броя на отпадналите ученици.Това заяви министърът на образованието Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна на пресконференция и отчет на ведомството за първите шест месеца от управлението.

"Образованието е приоритет на министерството. Ние го доказахме и с бюджета, в който са заложени 100 млн. повече за 2014 г. Беше извършена засилена работа и по Закона за средното образование. Той все още се обсъжда и към него върви много широка дискусия. За последните шест месеца Министерство на образованието и науката е увеличило бюджета си с над 20 милиона, независимо от трудностите, които заварихме и които имахме. Завещаното не беше подплатено със средства. 3 милиона лева са заделени за осигуряване на транспорт на учениците в общините, в които това е трудно. Над 4 милиона са предвидени за ремонт на училища", каза министър Клисарова.

Реформата в образованието не може да се случи за ден, категорична бе тя. "Ако залагаме нещо сега, то ще можем да оценим дали е положително или отрицателно след години", допълни министърът.

"За нас приоритет е образованието. Много е трудно да се осъществи реформата, но ние се стремим да я направим. При дуалната образователна система, която въвеждаме искахме да достигнем до хората, за да бъде реалност. Тя доказано е добра, но трябваше да промени мисленето. Младите хора не знаят как да се реализират, младите имат различни виждания от родителите си", поясни Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна.

Според нея съвместното сътрудничество между образованието и бизнеса за придобиване на професионално обучение ще бъде от полза за всички. Това ще окаже благоприятен ефект върху пазара на труда, както и ще намали безработицата сред младите, както и това, че децата няма да отпадат от училище, заради бедност.

"Направихме изследване сред хората дали одобряват въвеждането на тази система. От анкетата стана ясно, че се одобрява", поясни Клисарова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3903 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.01.06 | 10:59

7
Когато децата на политиците преминат през дуалната система ,тогава да я хвалят.

2014.01.06 | 10:57

6
Не вярвайте на хора, за които идеала за образование е образованието през соца. Истината е, че сега има хиляди пъти по-големи възможности за образоване, учене, книги, интернет и свобода. Положението е несравнимо. Просто тези хора са ослепели от ограниченията на соц образованието и не виждат това. Тогава имаше едни руски учебници, превод от западни учебници и минали през цензура.

2014.01.06 | 10:57

5
Поредната порция тинтири-минтири!

2014.01.06 | 10:57

4
Професионалното обучени го въведоха по времето на Тодор Живков. Сега откриха топлата вода. ОСТАВКА!

2014.01.06 | 10:56

3
Професионалното и дуалното обучение са коренно различни неща.

2013.12.19 | 10:25

2
Чета младите хора,разбирам бъдещи калфи.Чта бизнес,разбирам разгонени кучета.

2013.12.18 | 00:35

1
Дуалното обучение оправдава ниското заплащане на труда и не гарантира знания.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини