7400 лева такса за студент медик

  • 18 август 2011 07:30

  • 3159
  • 0
7400 лева такса за студент медик
© Булфото

Над 7400 лева ще броят кандидат-студентите, които не са издържали изпитите, за да се запишат да учат за лекари в платения прием. Това стана ясно, след като медицинските университети приключиха редовната кампания и пуснаха платения прием.

7414,20 лв. трябва да си приготвят за предстоящата учебна година желаещите на всяка цена да следват специалностите медицина, фармация или дентална медицина в родните медицински университети. За неуспели да се запишат за лекари в редовната приемна сесия Медицинският университет - София, отпуска 90 места платено, за зъболекари квотата е 48, а 50 места са заделени за кандидат-фармацевти. Документи за записване в платената форма МУ София ще приема до 26 август срещу 60 лв. административна такса.

В същия срок платено обучение могат да запишат кандидатите за Медицинския университет в Пловдив, където обаче все още може да се хване последният влак за държавна поръчка в извънредните класирания. На пето класиране в специалността „Фармация" най-ниският бал падна до 24.26 за мъжете, сочи статистиката на пловдивския медицински университет.

Таксите за платено обучение публикува и Техническият университет - София, за най-желаните си инженерни специалности. Мераклиите за дисциплините стопанско управление и публична администрация трябва да платят еднократно 500 лв. и още толкова всяка година. Около 1000 лв. еднократна такса и 550 лв. всеки семестър ще събират за платеното висше във всички останали инженерни специалности при допълнителен прием срещу заплащане.

Останалите университети в страната трудно ще се възползват от законовата възможност да приемат платено бакалаври. Причината е, че кандидати срещу заплащане могат да се запишат само ако има свободен капацитет в съответното професионално направление. Така Софийският университет няма право да пусне платено обучение за препълнената с кадри хитова специалност право.

Последвайте канала на

3159 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини