Предлагат учителите да се пенсионират на 53-55 години

  • 15 октомври 2013 16:54

  • 2291
  • 6
Предлагат учителите да се пенсионират на 53-55 години
©

Учителите да имат право на ранно пенсиониране заради голямото напрежение в професията. За това призова директорът на Професионалната гимназия по туризъм в Плевен Малинка Маринова, която е и председател на асоциацията на училищата в тази сфера. Според нея пределната възраст, до която учителите трябва да работят, е 55 г., предава "Дарик".

Маринова е категорична, че много от преподавателите в гимназиалното обучение работят и по странични проекти, а и дисциплината сред учениците става все по-ниска, което допълнително ги натоварва.

Тя допълни, че се надява на увеличение на учителските заплати, но е наясно с трудната икономическа ситуация в държавата и възможностите на бюджета. „Какъвто и процент да кажа, държавата трябва да ги вземе от някъде тези пари. Виждаме какво е икономическото състояние на държавата и не можем да се залъгваме, че тя ще може да даде примерно 20-30 на сто увеличение", коментира Маринова. Държавата трябва да прецени колко пари може да отдели от бюджета, за да увеличи учителските заплати. С уговорката, че не се ангажира с конкретен процент, тя посочи „15 процента на първо време".

Според Маринова около 53 до максимум 55 години е разумна граница учителите да се пенсионират. „След 55 години просто тези хора имат желанието да си изпълняват задълженията, но има ред причини, поради които не са полезни за самите себе си, просто изпитват затруднения", каза тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2291 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Viktor

2015.01.23 | 12:15

6
Директорите са пъдарите в образованието!Най- големите некадърници! Хората призвани да учат на ум и разум другите ,ни учат как да се пенсионират по-рано,а за останалите,на които им взеха дори категориите ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО! Майната ви даскаля! Едно време не е имало младши,старши и тям подобни учители! Не са им мерили часовете,за да ги държат на работа!Засрамете се!

2015.01.23 | 12:15

5
След като на 55 години губят интерес да изпълняват задълженията си-да напуснат-има и други професии-шивашки цехове и тн. В шивашкия цех на 55 години никой не те пита имаш ли интерес към задълженията си или не-изпълняваш, иначе те гонят без работа . Така,че ако някой учител на 55 години няма интерес или преподава некачествено и тн-да напуска, или да го уволнят-и да започне друга работа. какво се оплакват учителите-по време на ученическите ваканции тече заплата без да работят-къде в частнияя сектор имаа такова чудо 5 месеца отпуск? Или това,че нямат 8 часов работен ден
3

2015.01.23 | 12:15

4
Педагогическите специалности -в тях винаги се е влизало с тройка. Тройкаджиите, които не успяват да отидат да учат друго и стават педагози. Факт-начална училищна педагогика-прием и със среден 3. А после тройкаджиите стават учители и искат да се пенсионират рано. Наглост!
Beate

2015.01.23 | 12:15

3
Ами частните уроци от по 1000-1200 лв/месечно?Няма обаче стриктна проверка от НАП на декларациите,пишат се ей така...Учениците са във ваканции,особено лятно време,но заплатата учителска си върви,нали така?!

2015.01.23 | 12:15

2
sram i pozor e da iskat na 55 pensia a tezi xora deto rabotiat na kara ot sutrin do vechar kakvo da kajat ili za vsichki chte se pensinirat na 55 ili nikoi kakvo pravat uchitelite daje niamat 8 chasov raboten den a za vakancii i otposki da negovorim dali im se sabira 6-7 meseca rabota

2015.01.23 | 12:14

1
Изяснете си напълно положението и тогава предприемете мерки.Пратете проверки и вижте как в класовете в четвъртък и петък се провеждат часове с по 2-3 деца.Как в професионалните гимназии е пълно с мъртви души за да се съхранят паралелките.Как регионалните инспекторати са навързани като свински черва с директорите и винаги предупреждават като има проверки.Проверявайте без тях.Пълни са с мързеливци.

Добави коментар

Водещи новини