Пловдивско училище рекетирало с дарения ученици

  • 01 октомври 2013 08:42

  • 1426
  • 1
Пловдивско училище рекетирало с дарения ученици
©

В пловдивското училище „Паисий Хилендарски" незаконно са събирани пари в класните стаи, съобщи БТВ. Родителите са изнудвани да даряват средства за охраната на училището и за консумативи.

Майка на две деца изпратила преди 10 дни жалба до Регионалния инспекторат по образование. Жената твърди, че в началото на учебната година учители са принуждавали учениците да даряват за охраната на учебното заведение. Тя обаче се извършва от служители по поддръжката, които са на щат в училището:

„Де факто след това разбрах, че тези средства се оформят като вид дарения. На нас когато са ни събирани тези средства, никой не ни е информирал, че ние доброволно даваме тези дарения. Нас ни задължават да заплатим такса за охрана", описва случая майка на ученик от СОУ „Паисий Хилендарски".

Директорът не отрича, че са вземани дарения, но е категоричен, че те не са събирани за охрана, а за облагородяване на сградния фонд. „Всичко е според желанието и възможностите на родителите. За охрана - ние имаме ведомствена охрана и тя е на бюджета на училището, за тази охрана ние не плащаме", обясни Соли Христов, директор на СОУ „Паисий Хилендарски".

„Класният ръководител събира парите на ръка и на нас не ни се издава абсолютно никакъв документ за тези средства", допълва майката на ученик в училището.

Според жалбоподателката размерът на задължителните дарения е около 30 лева годишно. За самотна майка с две деца това е сериозна сума. От училището отричат. „Или, ако трябва да обобщим, ние търсим подкрепа на настоятелството за сумата от 10 и 50 или 11 и 50 да се заплати", добавя директорът. По думите на майката това е вид рекет. „Ако хората даряват, трябва да знаят, че го правят доброволно, а не по принуда!"

От министерството на образоването са категорични, че събирането на пари в класната стая е абсолютно незаконно. Дарителските акции трябва да осъществяват извън клас и да са дело единствено на училищните настоятелства. Учителите нямат право да събират средства в класната стая за каквото и да е", коментира Димитър Сатврев, ст. експерт, РИО-Пловдив.

Първоначалната проверка на регионалния инспекторат обаче не открива нередности. „И не бяха установени данни да са събирани пари от учителите за охрана на училището или за други дейности, изложени в жалбата", е мнението на експертите.

След като разбраха, че пред екип на медията директорът не е отрекъл, че са събирани дарения в класните стаи, от РИО обещаха да проверят отново сигнала. Майката коментира, че това е практика, стимулирана от държавните институции, тъй катo никой директор не би взел подобно решение на своя глава.

Според БТВ събирането на пари в клас е масова практика в пловдивските училища. Родителите обаче трябва да са наясно, че това е незаконно и никой няма право да ги изнудва за дарения.

Последвайте канала на

Novini.bg
1426 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
родител

2013.10.12 | 16:14

1
Не е само в Пловдив. И при нас е така.

Добави коментар

Водещи новини