Учениците от Националната гимназия за древни езици и култури ще учат в 13 ОУ

  • 17 септември 2013 16:44

  • 2016
  • 0
Учениците от Националната гимназия за древни езици и култури ще учат в 13 ОУ
©

Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" (НГДЕК) временно ще се помещава в сградата на 13-о ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в София. Това съобщава пресцентърът на Министерството на културата, като цитира директора на училището Мариела Папазова, предаде БТА.

По думите й причина за преместването от 40-о СОУ "Луи Пастьор" в 13-о ОУ е заради удобството на учениците - сега занятията ще бъдат в една смяна, което е било невъзможно в 40-о СОУ.

Решението е временно, до приключване на ремонтните дейности в старата сграда на НГДЕК на ул. "Баба" 16 в кв. "Модерно предградие", се посочва в съобщението.

В писмо до министъра на културата д-р Петър СтояновичПетър Стоянович Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София. Правнук е на Иван Стоянович-Аджелето, Папазова информира, че на откриването на учебната година се е обърнала с молба към родители и ученици от по-горните класове да се включат на доброволни начала в почистването на 13-о ОУ, за да започнат учебните занятия в най-кратък срок.

Тя пише още, че община "Възраждане" се ангажира да участва в почистването на сградата, като за целта на 18 септември ще бъдат осигурени контейнер за извозване на отпадъците, бригада и фирма за извършване на обезпаразитяване.

В писмо до министъра на културата Ученическият съвет на НГДЕК изразява благодарност за преместването на гимназията в сграда в центъра на София.

Според учениците мястото е особено подходящо предвид връзките и непрекъснатите контакти със СУ "Св. Климент Охридски". Възпитаниците на НГДЕК изразяват и готовност да съдействат по всякакъв начин при преместването.

С решение на Столичния общински съвет от 18 юли 2013 г. сградата на 13-о ОУ на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 63 беше безвъзмездно предоставена на Министерството на културата за 10 години, припомнят от ведомството.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2016 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини