Анелия Клисарова: Тази година ще имаме 63 596 първокласници

  • 12 септември 2013 11:35

  • 2808
  • 2
Анелия Клисарова: Тази година ще имаме 63 596 първокласници
©

Днес сме се събрали по един хубав повод. Началото на новата учебна година. За нас това е предизвикателство и ние трябва да сме добре подготвени.

Това каза министърът на образованието Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна на пресконференция преди първия учебен ден. Готовността за началото на учебната година започва разбира се с отпечатването и раздаването на учебниците и учебните помагала. За тази цел бяха изразходвани малко над 23 млн. лева. Смея да твърдя, че към 23 август всички учебници и учебни помагала са раздадени по училищата, обяви Клисарова. Ремонтите на училищата също вървят по план. Към този момент само в 77 училища не са приключили ремонтните дейности. Това не означава, че децата от тези училища ще пропуснат първия учебен ден. Изготвили сме структура и план, по които децата от тези училища ще се обучават, заяви министърът.

Тази година 63 596 първокласници ще започнат обучение на 15 септември. 127 125 е броят на учителите в цялата страна. Недостиг има на учители по английски език и то главно в малките населени места, съобщи данните Клисарова. В момента в цялата страна текат срещи между директори, учители и районните инспекторати, като това също е част от нашата подготовка за началото на новата учебна година. С моя заповед е разрешено да има и паралелки от 12 ученици въпреки че, минимумът е 18 ученици. Това го правим с идеята да не се закриват паралелки, училища и да се спира професионалното развитие на учителите. Тези паралелки са главно в малките градове и села. Общините са поели отговорността да издържат такива училища, разкри Клисарова.

Готови сме да окажем помощ и съдействие на сирийските деца, които са в България. Ще осигурим учители, помагала и сгради, в които тези деца да провежда нормално своето обучение. Тези деца задължително ще изучават и български език, разкри министърът. От министерството разкриха, че се надяват да получат пари от четири европейски програми. Сътрудничим си с четири ведомства, за да увеличим средствата от Брюксел за наука и иновации и за да се координираме така, че парите да бъдат инвестирани максимално ефективно. Освен по новата оперативна програма за наука, по която към момента са предвидени малко над 500 милиона средства, ще може да има и в програмата за развитие на селските райони, по която да бъдат отделени пари за професионално обучение, обясни Клисарова.

Има тенденция непрекъснато да увеличаваме заплатите на учителите. Наред с това трябва да мислим за подобряване на тяхната квалификация и условията на труд. Другата цел, която сме си поставили е да предложим социален пакет за младите учители. Трябва да накараме повече млади хора да записват педагогика в университета. Тревожен е фактът, че процентът на учителите под 29 години е много малък. Всички тези проблеми са взаимосвързани и решението им трябва да бъде комплексно, обяви Клисарова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2808 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.09.13 | 09:01

2
"Готови сме да осигурим всичко необходимо на сирийските деца" А кога ще направите нещо и за българските деца или на вас ви е все едно,защото само малцинствата подкрепят кабинета?!
minijup

2013.09.12 | 19:19

1
ОООООООО, просто клисарко, стига с тая просия. В нито едно министирство няма пари къде са ма майно. Бетер сте от клошари. Стига сте на лъгали като няма пари не вземай заплата от 2 200 и отгоре. Аман значи от прост и нагъл народ.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини