Комбинирана форма на обучение на деца със специални образователни потребности

  • 11 септември 2013 11:19

  • 2750
  • 0
Комбинирана форма на обучение на деца със специални образователни потребности
©

Въвеждане на комбинирана форма на обучение на деца със специални образователни потребности предвиждат приети на първо четене промени в Закона за народната просвета, предаде БТА.

Депутатите подкрепиха два идентични законопроекта, внесени от Коалиция за България и от ГЕРБ.

Комбинираната форма на обучение ще се осъществява по реда на дневната форма и индивидуално обучение по един или няколко учебни предмета. Тя ще позволи на учениците с различни особености в развитието и дефицит на внимание, в определени часове, да бъдат в клас с останалите ученици, посочват от левицата в мотивите си към законопроекта. От ГЕРБ настояват комбинираната форма на обучение да влезе в сила още от тази учебна година.

В измененията е записано, че за нейното осъществяване в училището ще се осигурява постоянна подкрепа от ресурсен учител. От ГЕРБ предлагат до един месец от влизането в сила на измененията подзаконовите нормативни актове да бъдат приведени в съответствие.

Идеята за тези промени се появи вследствие на среща с майки на деца с аутизъм и отразява тяхното желание, ако състоянието на децата позволява, те да се обучават заедно със свои връстници, обясни Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в. Той посочи, че и в момента има такава комбинирана форма на обучение в някои училища, но без законова уредба, а само с решение на директорите. Милена Дамянова (ГЕРБ0 посочи, че средата е тази, която трябва да се приспособи към нуждите на децата, а не обратното.

Няма да възможно промяната да влезе в сила от 15 септември 2013 г., но да направим така, че да влезе от тази учебна година, призова тя. Валентина Богданова (Коалиция за България) посочи, че тази година не са предвидени пари за тази специфична форма на обучение за всички ученици. Затова тя призова между първо и второ четене на измененията да се уточни, че комбинираната форма се въвежда за точно определена група ученици.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2750 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини