Сгрешиха дипломите на всички зрелостници в "Ромен Ролан"

  • 28 юни 2013 14:50

  • 1811
  • 4
Сгрешиха дипломите на всички зрелостници в "Ромен Ролан"
©

Сгрешени дипломи на всички зрелостници в езиковата гимназия "Ромен Ролан" хвърлиха в паника деца и родители. За гафа първо са сигнализирали кандидат-студенти за различни вузове в Дания и Германия. При легализирането на дипломите в просветното министерството са забелязали грешката и им върнали дипломите.

„Става дума за техническа грешка, задължително избираемите предмети, са сложени в друга графа", поясни в петък шефката на училището Теодора Колева. Според ученици и родители обаче грешката въобще не е дребна, защото в някои случаи променяла дори цялостната оценка на дипломата. „Очевидно, че става дума за документ с невярно съдържание и дипломите трябва да бъдат издадени наново", съгласи се и шефката на регионалния инспекторат Татяна Димитрова. Според нея е отговорността на директора на училището, който подписва последен свидетелствата за завършено средно образование.

В самата гимназия разполагали с 20-ина резервни бланки за нови дипломи. От инспектората се опитали да вземат и от други средни училища, но едва ли можело да се очаква, че ще съберат повече от 50-ина бланки. Така че спешното отпечатване на нови свидетелства бил единственият изход. На всичкото отгоре сгрешените дипломи, дадени за легализация в министерството, трябвало да бъдат върнати обратно в училището, за да бъдат унищожени преди да бъдат издадени новите. Всичко това изправя на нокти деца и родители, които се страхуват, че ще изпуснат сроковете за кандидатстване в чужбина.

Пред кабинета на директорката Николова чакаха обезпокоени от гафа зрелостници. „Аз ще кандидатствам архитектура и строителство в Мюнхен, срокът за подаване на документите е 15 юли", заяви видимо притеснен Кирил Станчев. Той и съучениците му се чудеха дали да тръгват към София да си приберат сгрешените дипломи или пък те ще бъдат изпратени служебно в училището. Неговият съученик Валентин Димитров, който смята да учи във Франция, още не бе легализирал дипломата си и с горчива усмивка добави, че в случая може и да изкяри от това. Другите чакащи зрелостници добавиха, че половината от завършващите над 200 ученици в езиковата гимназия кандидатстват в чужбина. И ако ръководството на училището, инспектората и просветното министерство не оправят спешно гафа, повече от 100 зрелостници могат да се окажат с посечени съдби.

Разгневени родители припомниха и още един немаловажен факт. Те отново ще трябва да се изръсят по 100-150 лв за още един превод на дипломите. Според тях тези излишни разходи трябва да бъдат за сметка на училището, виновно за този недопустим гаф.

Последвайте канала на

1811 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
В. Комитов

2013.09.04 | 14:05

4
"Нямало нищо притеснително", "Това било нормално", "Като работели хора и компютри, ставало така", "Не било за първи път" Всички тези думи на директорката говорят за крайна некомпетентност и невъзможност да овладее ситуацията. Май е време да си ходи, щом за нея е нормално да прецакаш над 200 ученика. Това нямаше да се случи при Сотирова, колкото и да не беше харесвана от някои. Отново няма виновни. Но най-наглото е, че при налична база данни и установена грешка, ние трябва да изтеглим от министерството и върнем дипломите си собственоръчно, за да ги унищожат и да започне процедурата по издаване на новите. Това е върха на наглоста на чиновниците буквоеди, без грам въображение как да решат проблема, създаден от самите тях. А междувревенно сумата за легализация прехвърли 150 лв., с допълнителните разходи за транспорт, нотариус и преводи. Историята си има и продължение на 29 и 30 юни. Лутане, неадекватност, връщане на учениците по няколко пъти. Липса на бланки, недостиг на време, инцидентна проверка от инспектората, елате след час, елате в 19:00, необходимост от подпис на ученика, 5 часа необходими за копиране на готовата диплома, утвърждаване и т.н.

2013.07.23 | 05:44

3
This arclite keeps it real, no doubt.
Judy

2013.07.22 | 14:29

2
That's a subtle way of thinnikg about it.
Ahmad

2013.07.20 | 07:35

1
It was dark when I woke. This is a ray of sunhisne.

Добави коментар

Водещи новини