МУ - Плевен готви кадри за роботизирна хирургия

  • 06 юни 2013 11:31

  • 2616
  • 0
МУ - Плевен готви кадри за роботизирна хирургия
©

Медицинският университет в Плевен се развива като център за обучение на медици в областта на роботизирната хирургия за Югоизточна Европа. Това заяви днес известният български онкохирург проф. Григор Горчев при откриването в града на 17-тия международен научен семинар в тази сфера.

Проф. Горчев и екипът му първи въведоха през 2008 г. този вид иновационна хирургия в Югоизточна Европа и България. По повод петгодишнината от това събитие в университета днес и утре е организирано обучение с практическа сесия с американския робот "Да Винчи" за хирурзи от България, Румъния и Гърция.

Първата лекция бе от проф. д-р Енрико Виза - онкогинеколог от Рим. В две сесии "Хирургия на живо" след това своя опит ще представят проф. Горчев, който е извършил 500 операции на рак на шийката на матката с робот, както и ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов. Той обяви, че от днес университетът започва подготовка на трети екип медици за работа с робот "Да Винчи", който ще специализира в коремната хирургия, предаде БТА. Първите два екипа са за онкогинекология и урология.

Проф. Томов има амбиция в перспектива да бъде обучен четвърти екип от невролози, който да оперира с робот мозъка на човека. След два - три месеца в университета в Плевен по европейски проект ще бъде доставен втори робот, каза проф. Томов.

В рамките на семинара са организирани демонстрации на робот от най-ново поколение, с които оперират едновременно двама хирурзи. Специално за научното медицинско събитие в Плевен е доставен уникален за тази част на Европа симулатор за обучение, с който участниците усъвършенстват техниката си за минимално-инвазивната хирургия върху живи тъкани.

Последвайте канала на

2616 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини