Студентите с искания към бъдещото правителство

  • 17 май 2013 20:00

  • 1537
  • 4
Студентите с искания към бъдещото правителство
©

Нови и стари искания отправиха от Пловдив младежи от Националното представителство на студентските съвети. Една от най-важните стъпки, с които следващият кабинет трябва да се ангажира, е изготвянето на нов закон за висшeто образование, категорични са студенти от цялата страна, предаде БНТ.

Замразяването на студентските такси е един от ултиматумите, които студентите поставят. Те ще поискат от депутатите законово да бъде формулирана и т.нар. "младежка гаранция", за което са предвидени средства и от европейските фондове.

Християн Даскалов, главен секретар на НПСС: "Всички млади хора в рамките на няколко месеца от завършването на своето висше образование, в случай че не могат да намерят реализация на пазара на труда, да бъдат подпомогнати от държавата. Конкретните начини и средства трябва да бъдат разработени всъщност в новото законодателство."

Според младежите представителството им в академичните съвети на висшите училища трябва да бъде увеличени двойно - от 15 на 30%. Основният проблем обаче остава финансирането на системата.

Ангел Георгиев, председател на НПСС: "Около 0,5% от Брутния вътрешен продукт е отделен за висше образование. Това е, бих казал, неприлично малко и естествено е най-ниският процент в Европа."

От студентските съвети съобщиха още, че със служебното правителство вече са стартирали разработването на стратегия за развитие на висшето образование, като в комисиите участват и младежи. Те очакват новата власт да продължи процесът.

Последвайте канала на

1537 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Боклуци

2014.01.11 | 22:08

4
То 90% от студентите нито учат нито нищо, само се друсат и проституират по цял ден, за какво да им плащаме образованието?
Радой

2013.05.22 | 00:57

3
Напротив сами трябва да си плащат образованието.След като завършат те ще заемат високо платени длъжности и ще получават високи заплати. Защо ние ще им плащаме образованието.

2013.05.21 | 20:00

2
Аз пък не бих работил за такива като вас. Германия също предлага безплатно образование. Там трудът също се цени високо. Имат дори недостиг на квалифицирана работна ръка. Така че, не се безпокойте, ако не в България, има къде да бъде оценено това, с което се занимавам!
ТОНИ - ТО

2013.05.18 | 11:18

1
На тази така ще и го подам във устата както така се кокори на снимката.

Добави коментар

Водещи новини