Засилват мерките срещу преписването на матурите

  • 14 май 2013 20:19

  • 1874
  • 0
Засилват мерките срещу преписването на матурите
©

Засилени мерки срещу преписването се въвеждат за провеждането на матурите и тази година.

Някои училища дори са предприели крайни мерки, като видеонаблюдение и заглушаване на сигнала на мобилните телефони, информира БТВ.

Зрелостниците ще полагат изпит в произволно избрано училище и ще бъдат пазени от непознати квестори, назначени на случаен принцип.

Матурата по Български език и литература е точно след седмица. За втора поредна година дванайсетокласниците ще попаднат в една изпитна зала с връстници, които не познават. Ученичката Ивана Иванова призна, че ще бъде неприятно, защото матурата ще е на непознато място. „Все още не знаем къде ще бъдем на матура. Важното е да се справим,” допълни тя пред БТВ.

„До 17-ти май зрелостниците ще получат още една служебна бележка от училище, която конкретно ще им каже мястото, където трябва да се явят, началния час на започване на зрелостните изпити, включително и разпределението на тези, които ще се явят на зрелостни изпити по желание,” обясни директорът на дирекция „Образователни програми" в МОМН Евгения Костадинова.

Директорът на училището ще получи списък с имената в деня на изпита. Учениците ще бъдат разпределени по 15 души в класна стая, ще седят по един на чин.

„Разстоянието от квестора до ученика е 3-4 метра. Не е възможно да се преписва, ако квесторът внимава. Мислех си да заглуша мобилните телефони, не е скъпо устройството, но щях да заглуша и няколко кооперации, което ми се струва неетично към гражданите, които живеят там,” разказа пред БТВ директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна" Асен Александров.

Тази година промени във формата на изпита няма. Изпитният вариант ще се генерира в деня на изпита от близо 12 милиона възможности. Най-предпочитаната матура по избор отново е по география.

Желателно е в деня на изпита зрелостниците да се яват в училище поне 15 минути по-рано. Закъснелите, макар и с няколко минути, няма да бъдат допуснати.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1874 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини