Всеки втори кандидат-студент с двойка по български

  • 22 април 2013 06:26

  • 1483
  • 0
Всеки втори кандидат-студент с двойка по български
©

Всеки втори кандидат-студент е изкарал двойка на предварителния изпит по български език и литература в Софийския университет, който се проведе преди две седмици, пише "Монитор".

Слабите оценки са 617, а на препитването са се явили общо 1283 младежи, отчетоха от висшето училище. Пълната шестица е само една, а отличните оценки – 20. Петиците са 131, четворките - 233, а средните оценки – 281.

Царуването на братята Асен и Петър за втора поредна година измъчи кандидат-студентите в Алма матер, които се явиха вчера на предварителен изпит по история. Зрелостниците можеха да избират между две теми - „Възстановяване и развитие на Българското царство (1185-1207 г.)” и „Възстановяване на българската държава (1878-1879 г.)”. Изпитът е вход за 21 специалности, а за него се бяха записали 1371 кандидати.

Зрелостниците обаче масово се затрудниха да напишат кой и как е освободил България от византийско робство, както и да опишат периода на руското управление на страната ни след Освобождението. След първоначалната изненада при изтегляне на темата немалка част от кандидат-студентите започнаха да се изнизват от залите. „Не очаквах Асеневци да се паднат пак, нищо не можах да напиша”, обясни младежът Румен Иванов на излизане от изпита.

„Повече от половината от кандидатите в моята зала предадоха празни листове, аз успях да напиша само един”, разказа и дванадесетокласничката Марина. Нито един кандидат-студент не е хванат с пищов, отчетоха от Софийския университет след края на изпита. Оценките ще бъдат ясни след около 10 дни.

Изпити по история се проведоха вчера и в още два университета – в УНСС и във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1483 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини