Малките училища са на ръба на оцеляването

  • 12 април 2013 11:46

  • 1320
  • 3
Малките училища са на ръба на оцеляването
©

Училищата с по-малко от 300 деца трябва да получават повече пари на ученик, като се повиши единният разходен стандарт. Това поиска лидерът на синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" Юлиян Петров, предаде Дарик. В момента малките училища са на ръба на оцеляването и децата там получават по-слабо образование при по-ниски условия.

Обратната мярка да се приложи за „мегаучилищата" с над 700 възпитаници, поискаха още синдикатите. Идеята е те да получават финансиране за определен брой ученици - до 700 или 800, а бройката деца над тях да не получава пари от делигираните бюджети.

Целта на тези мерки е да се запази съществуването на малките училища, каза още Петров. По думите му в големите гимназии учителите и учениците не се познават, което е сериозен проблем за качественото образование. Според него бюджетът за образование трябва да се вдигне от 3,5% до 6 на сто от брутния вътрешен продукт до 2016-а година.

Синдикатите пожелаха мандатност на директорите, които да се избират на всеки 4 или 5 години, както и делигирани бюджети за детските градини в цялата страна. Учителите са подготвили общо 20 искания, които са разпратени до лидерите на политическите сили. В последните 20 години нито една партия не изпълни обещанията си и призоваваме този път това да се случи, заяви още Петров.

Лидерите на синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" са в Пловдив на двудневен семинар на тема „Делигирани бюджети", съвместно със свои колеги от Македония. На срещата стана ясно, че стартовата учителска заплата в югозападната ни съседка е 350 евро, докато в България тя е около 250.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1320 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
10

2013.04.17 | 19:32

3
Ма то има ли образование въобще в България, или по-скоро пародия? Не стига, че се карат децата да кибичат насила по 6, 7 часа в една стая, не стига, че се чуат куп глупости, и се пие алкохол и цигари...еми то с или без училищатата в БГ илзиза, че няма никаква разлика! Всъщност дори по-добре ако няма или поне се сменът с друг тип, защото така и така там се убива индивидуалността и уникалността на децата, което не е нормално образование!

2013.04.17 | 19:32

2
nyakoi malki uchilishta sa kato semeyni firmi,direktorite sa ili bivshi tekezesari ili tehni sinove.sviknali sa na shuribadjanastina.koga nay posle shte smenyate direktorite sled opredelen periyod,che kato nishto moje da se poyavyat i direktori,koito da mislyat za obrazovaniye,a ne samo za semeyniya byudjet!!!!!!!!!!!

2013.04.17 | 19:31

1
ПРЕМАХВАНЕ НА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ. УЧИЛИЩАТА НЕ СА СЧЕТОВОДНИ КЪЩИ, А МЯСТО ЗА ОБУЧЕНИЕ. НЕ МОЖЕ ЗА ИМА МАЛКИ УЧИЛИЩА, ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЯТ И ОБЕДИНЯ. ТАКА ДЪРЖАВАТА ЩЕ ИКОНОМИСА ПАРИ ОТ ПОДДРЪЖКАТА НА ЗАПЛАТИ ЗА ДИРЕКТОРИ, СЧЕТОВОДИТЕЛИ И.Т.Н

Добави коментар

Водещи новини