Безплатни ясли и детски градини в Кюстендил

  • 10 април 2013 12:28

  • 1819
  • 0
Безплатни ясли и детски градини в Кюстендил
©

Община Кюстендил въвежда безплатни ясли и детски градини, като мярка срещу демографската криза. Това съобщи на пресконференция кметът на общината Петър Паунов, цитиран от БТА.

Той уточни, че предложението ще бъде гласувано на сесия на ОбС, а ще може да се прилага от лятото на следващата година.

При катастрофалната демографска криза, която се очертава, смятам, че е необходимо по най-бързия начин общината и държавата да поемат инициативата за неутрализиране на този отрицателен естествен прираст, каза Паунов.

Предложението на кмета се отнася до семействата на всички деца, родени след 1 януари тази година. Става въпрос за първите три деца от всяко едно семейство. Ще настояваме това да стане и национална политика, посочи Паунов. Кметът на Кюстендил допълни, че общината ще излезе с предложение и до държавните институции. В него ще се настоява месечните помощи за всяко дете да бъдат не по-малко от 50 лв., а до навършването на една година - не по-малко от 150 лв. Според Паунов е необходимо помощта за втората година от майчинството да бъде не по-малко от минималната работна заплата, а еднократната помощ при раждане за първо дете да бъде 350 лв., а за второ и трето - по 700 лв. Паунов посочи, че месечната добавка за деца с трайни увреждания трябва да е в размер на 300 лв.

Родителите на деца, които ще ползват безплатни детски заведения, трябва да работят. Ако са регистрирани в Бюрото по труда, те не бива да са отказвали работа или да са освобождавани заради недобросъвестно отношение към нея. Тези родители трябва да имат и ясен ангажимент към децата си, каза още Паунов. Той уточни, че по отношение на ресурсите за финансирането на детските заведения ще се разчита на доброволен труд, европейски програми и социални фондове.

Само в Югозападния район се обучават повече от 11 хиляди студенти в областта на филологията и педагогиката, които могат да работят като доброволци, но държавата трябва признае това за осигурителен и за трудов стаж. Дарителите в социалните фондове за стимулиране на децата трябва да ползват допълнителни данъчни облекчения, каза още Паунов.

Последвайте канала на

1819 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини