Корупционни практики във висшите училища

  • 10 април 2013 06:15

  • 1493
  • 1
Корупционни практики във висшите училища
©

58% от студентите в Пловдивския университет „П. Хилендарски” признават, че самите те са преписвали или са виждали как техни колеги си помагат с пищови по време на изпит. В същото време бъдещите висшисти никак не одобряват даването на подкуп за тройка или искането на рушвет от преподавателите. Това е само малка част от анкета, проведена в пет балкански университета от "Антикорупционна студентска мрежа в Югоизточна Европа". Данните вчера в Пловдив бяха представени от студентите в Пловдивския университет Милен Миленов и Даниел Борисов, пише "Монитор".

Участниците в анонимната анкета са били подбирани по случаен признак и в процентно съотношение между броя на студенти в даден университет и съответните специалности. Всички те са отговаряли на 32 въпроса за различни корупционни практики във висшите училища.

Така например одобрението за преписвачите по време на изпит е най-високо в университета в Загреб – 76%. На въпроса дали са ставали свидетели как колега пише домашна работа на друг срещу пари, 36 на сто от анкетираните в Пловдивския университет отговарят положително.

За сметка на това пловдивските студенти не смятат, че подкупването на преподавател за изпит в техния университет е значим проблем. 28% от анкетираните от ПУ отговарят, че това е по-скоро слабо разпространено. Едва 10% от студентите в Пловдив са ставали свидетели или лично са участвали в даване на рушвет, за да получат тройка. Само 8% казват, че са виждали как самият преподавател си проси пари.

За сметка на това в университетите в Скопие и в Молдова процентът на студенти, които са ставали свидетели на даване на подкуп за вземане на изпит е доста по-висок – по над 20%.

"Дали бъдещите висшисти одобряват тази практика? И в петте страни неодобрението е високо. В Пловдивския университет например нетолерантността към студенти, които дават пари за изпит, е 95%. А 97 на сто е неодобрението към преподаватели, които искат пари", каза Даниел Борисов.

Проблем, според някои анкетирани, е и черният пазар за купуване на места в общежитията. Данните за Пловдивския университет са много ниски – 7,4%, казват анкетьорите. Тази практика обаче била широко разпространена в Загреб – 38%, и в Белград – 28%.

Последвайте канала на

1493 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.04.10 | 18:30

1
А, стига,бе! Що не кажете за приема с пари на ръка в университетите,което е от как се помня тоест от преди основаването на частни учебни заведения.

Добави коментар

Водещи новини