Три дни висене на опашка за записване на първолак

  • 30 март 2013 06:36

  • 1883
  • 2
Три дни висене на опашка за записване на първолак
©

Родители чакат по няколко дни и нощи, за да запишат децата си в първи клас.

В столичното 107-о СОУ в "Лозенец" майки и татковци извиха дълга опашки от три дни, преди да започне подаването на заявления, разказаха от училището. Засиленото родителско присъствие вчера сутринта дори се охраняваше от полиция. В 107-о вече има 130 подадени заявления на кандидат-първолаци само за ден, а местата са 86, пише "Монитор".

Родителите искат да се презастраховат, в случай, че след като децата бъдат класирани според критериите, в училището останат свободни места и тогава вече ще се гледа редът на подаване на молбите”, коментира шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева. Тя поясни също, че, както всяка година, родителите подават заявления в няколко школа едновременно.

В елитните столични училища подадените заявления са тройно и дори четворно повече от план-приема. Такова е положението в 18-о СОУ, 32-ро СОУ, 31-во СОУ, 20-о СОУ и др.

В 37 от училищата в столицата приемът на първокласници се намалява. Това става ясно от плана на Столичната община за целодневно образование в общинските училища. Местата за най-малките ученици се свиват, защото от тази година на занималня ще ходят и четвъртокласниците.

Друга причина за големия наплив и притеснения на някои родители е фактът, че кандидат-първолаците в София са с 600 повече от миналата година.

Както всяка друга година обаче, места ще има за всички първолаци и докато в някои училища има купища с молби, към други родителите проявяват нулев интерес.

Записването за първи клас приключва на 31 май, а критериите, по които всяко училище класира хлапетата, са качени на сайтовете им. Сред тях са близост до школото, братче или сестриче, което да учи в същото училище, завършена предучилищна група, близки и роднини, които да работят в съответното учебно заведение, и др.

Последвайте канала на

1883 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
да

2014.08.05 | 14:40

2
За тов училище нямам добро мнение. Работи се по остарли методи и злобни даскали отмъщават, ако родителите си кажат мнението. Въобще възмутен съм- пълни зомбирани мозъци. Ако не умеете да се съгласявате и да се подмазвате- това училище не е за вас. Някои деца там винаги са виновни- просто защото даскалът там така е решил, Абе като им видиш известните възпитаници- разбираш за какво иде реч- предрасъдъци и дребни сметки. Нищо не сте загубили че не сте там.
читател

2013.04.02 | 14:21

1
Клети, ми клети народе, кой раздели децата ти на елитни, по-малко елитни и т.н., кой и защо принуждава родители да треперят за място в детска градина, след това за място в 1-ви клас? Не е ли това ДИСКРИМИНАЦИЯ? Няма ли кой да припомни на самозабравили се чиновници какво пише в Конституцията? Ако основното образование е задължително, то кой им дава право да въвеждат измислени критерии? За какви се мисля несменяемата Ваня Кастрева, Фандъкова и останалите чиновници като тях?

Добави коментар

Водещи новини