Новият министър на образованието: Рейтингите ще отсеят ВУЗ-овете менте

  • 19 март 2013 12:41

  • 1041
  • 0
Новият министър на образованието: Рейтингите ще отсеят ВУЗ-овете менте
©

В следващи финансови периоди ролята на рейтинга на университетите ще нараства и това по естествен начин ще отсее тези университети, които не искат да повишат качеството образоването си. Това коментира в предаването „Кой говори" по Дарик служебният министър на образованието проф. Николай МилошевНиколай Милошев Николай Милошев е министър на образованието, младежта и науката от 12 март до 29 май 2013 г. Роден.

Представителят на студентските съвети Ивайло Динев коментира, че университетите у нас са твърде много. Той напомни, че рейтинговата система за ВУЗ-овете е създадена именно за да определи кои ВУЗ-ове произвеждат качествени кадри и кои са създадени просто заради държавната субсидия. По думите му проблемът е че все още значението на рейтинга за получаването на субсидията е малко.

От своя страна министърът коментира, че както всяка нова система, така и таза се въвежда поетапно и постепенно тежестта и нараства, така че в следващите години ролята на рейтингите ще нараства.

Динев коментира, че сред студентите в УНСС има напрежение, тъй като предвижданото увеличение на таксите не е било отменено, както това се случи в Софийския университет и УАСГ. Той допълни, че кандидат-висшистите в икономическия университет са готови за протести. След проявите на недоволство в икономическия ВУЗ е направен компромис и повишението е намалено, но не и отменено, коментира Динев. Той допълни, че студентите са непреклонни в искането си повишението да се отмени.

От своя страна министърът подчерта, че очевидно ръководството на ВУЗ е намалило първоначално предлаганото повишение и посъветва да се върви по пътя на разговорите и намирането на разумния компромис.

Студентите ще искат от служебния кабинет и бъдещото редовно правителство нормативът за таксите да се върне във вида от 2011 година и те да бъдат една трета от държавната субсидия, а в момента те трябва да бъдат до две трети, каза Динев. „Ако съотношението се върне на една трета, то ще бъде замразено увеличаването на студентските такси", коментира той. Освен това младите хора настояват да се увеличат средствата за образование в държавния бюджет до нивото от 2008 година, след която по думите на Динев парите от хазната за тази сфера намаляват.

Министър Милошев посочи, че служебното правителство работи в рамките на вече гласуван бюджет за годината и няма право да го променя. Той категорично подкрепи искането за повече пари за образование.

Проф. Милошев се срещна с управителя на фонд "Научни изследвания" Владимир Овчаров, с когото е обсъдил проблемите и как да решат по един честен и безпристрастен начин заедно с новия изпълнителен съвет и по думите му да бъде изчистено поне до известна степен петното, което фондът е получил благодарение на не най-коректните начини на разпределение на средства. Той сподели, мерките, които се обмисля да бъдат предприети.


„На първо място трябва да поправим правилника на фонда, който за съжаление малко действа като сито и е пропускал неща, които не е трябвало да преминават по този начин", каза министърът.

По думите му втората съществена задача ще бъде да е преразгледат всички подадени проекти и административно, и по отношение на качеството. И тези от проектите, които получат позитивна оценка и при втория преглед, това са вече финансирани проекти, ако при първия са получили позитивна оценка, ще продължат да си работят. Тези, които при втория опит получат позитивна оценка, а първия път не са получили такава, министерството ще намери средства за да бъдат финансирани и да започнат работа, каза Милошев. „Тези които при предното разглеждане са получили позитивна оценка и са финансирани, а при второто разглеждане не получат необходимата оценка, ще бъдат учтиво помолени да върнат средствата, които са получили и ако това не се осъществи, те ще бъдат изпатени на съответните съдебни органи, тъй като ние не сме правораздавателен орган", каза Милошев.

Пълен административен преглед и класиране на проектите ще отнеме поне месец и половина при най-концентрирана работа на комисиите, каза Милошев. Според него резултатите би трябвало да излязат около 24 май. Министърът изрази надежда, че няма да се породят съмнения при процедурата и допълни, че е гарант за нейната прозрачност.

Последвайте канала на

Novini.bg
1041 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини