Възрастни се ограмотяват по нов проект

  • 18 юли 2011 12:15

  • 1408
  • 0
Възрастни се ограмотяват по нов проект
© Guliver/Getty Images

Проектът беше представен от министъра на образованието, науката и младежта Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко.

Проектът е насочен към неграмотните и слабо грамотни българи над 16 години. Целта е да се улесни достъпът на тези хора до образование, за да са готови да излязат на пазара на труда. По думите на министъра професионалната подготовка е един основните
проблеми в наши дни.

Той се позова на данни на НСИ, според които около 80 000 са българските граждани, които са неграмотни или слабо грамотни. Поради подобряване на условията на живот се увеличава продължителността на живота, има голям брой възрастни хора, отбеляза Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко. Той изрази надежда прогнозата, че през 2020 година 24-годишните ще бъдат с 60 процента по-малко да не се сбъдне. В тази връзка министърът отбеляза, че ученето през целия живот се превръща в основна политика в цяла Европа.

Общата стойността на проекта е 15 млн. лв. За 24 месеца тези пари ще покрият транспортни разходи, стипендия за участниците, обучението, създаването и реализирането на учебните програми.

Проектът ще обхване 10 500 неграмотни и слабо грамотни лица над 16-години, които нямат статут на ученици. От тях се очаква минимум 8000 да завършат обучението успешно и да получат сертификат. За лицата, които нямат завършен начален етап обучението ще бъде 5 месеца (600 часа), а за прогимназиален етап - 3 месеца (360 часа). По този начин те ще придобият професия и ще могат да се включат в пазара на труда.

Министър Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко добави, че тази година няма да има промяна по отношение на началото на учебната година и тя ще започне на 15 септември. По думите му се очаква да има малко повече първокласници през предстоящата учебна година.

Последвайте канала на

1408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини