Училищата получават повече права при определяне на стипендиите

  • 13 февруари 2013 14:43

  • 1230
  • 0
Училищата получават повече права при определяне на стипендиите
©

Правителството прие постановление за условията за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование, съобщи БТА.

Неговата цел е децентрализиране на предоставяните от държавния бюджет средства за стипендии, като по този начин се създава възможност за формиране на училищни политики за насърчаване повишаването на образователните резултати и за подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на отпадането на ученици.

Важен инструмент за стимулиране развитие на училищните политики е предвидената възможност част от средствата за стипендии, планирани в държавния бюджет, да се разпределят между училищата въз основа на резултатите на учениците от националното външно оценяване или въз основа на социално-икономически и/или демографски характеристики на общината или областта, свързани с достъпа до образование.

С постановлението кабинетът регламентира правото на училищата да определят разпределението на средствата по видове стипендии,
критериите за кандидатстване и за класиране на учениците, размера на всеки вид стипендия, периода, за който се отпуска - за учебна година или учебен срок, конкретните условия и ред за предоставяне на всеки вид стипендия в училището, сроковете за кандидатстване, документите за кандидатстване.

Разширява се и кръгът на ученици с право на стипендии - освен обучаващите се в дневна форма, се включват и ученици в индивидуална форма на обучение. Месечните стипендии са за постигнати образователни резултати, подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на отпадането от училище, подпомагане на ученици с трайни увреждания и на ученици без родители.

Училището може да определя и еднократни стипендии за преодоляване от ученика на еднократни социални обстоятелства, свързани с достъпа му до образование, както и за ученици, постигнали високи резултати в процеса на обучение и за участието им в различни извънкласни и извънучилищни инициативи.

Актуализират се размерите на месечните стипендии като те могат да бъдат определяни в диапазона между 21 лв. и 50 лв., с изключение на целевата месечна стипендия, която е до 100 лв.

Сегашният максимален размер е 21 лв. Когато ученикът е класиран за отпускане на повече от един вид месечна стипендия, той има право да избере вида на стипендията, която ще получава.

Последвайте канала на

1230 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини