Елитните столични гимназии останаха незапълнени

  • 12 юли 2011 06:41

  • 3111
  • 1
Елитните столични гимназии останаха незапълнени
© Булфото

Това показа проверка в списъка със свободните места, изнесен от Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Последният срок за подаване на заявления е днес, пише в. "Монитор".

Дори и училището с най-висок приемен бал – 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов” - не успя да приключи кампанията за формиране на новите паралелки на първо и второ класиране, докато през 2010 г. още на първият етап всички класове бяха запълнени до горе. За следващата учебна година само едно свободно място остава за последното класиране в паралелката с немски и английски или руски в Първа немска. Понеже елитното школо приема по квоти, късметлията да влезе в последния момент може да бъде само момче.

Две са свободните места за третото класиране в Испанската гимназия

„Мигел де Сервантес”, в която тази година беше най-голям приливът на кандидати. Едно е мястото за момче в класа с испански и английски, а едно момиче се търси да запълни паралелката с испански и френски. Свободни места за прием в последния момент има и в елитните Първа и Втора английски гимназии, Френската гимназия и Втора немска. Втора АЕГ "Томас Джеферсън" ще чака да запълни цели 9 свободни места - 7 за момчета и две за момичета.

Пет вакантни позиции пуска Софийската математическа гимназия за последното класиране. И петте са за паралелката математика и английски.

Общо 1050 са свободните места във всички столични школа за трето класиране. На някои места цели половинки класове стоят свободни и влизането в тях ще става дори и само с тройки. Такива училища са 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри", 138 СОУ и 1 СОУ "Пенчо П. Славейков". От Регионалният инспекторат по образованието съобщиха, че тази година ще има много закрити паралелки заради незапълнените места. Точната бройка на нереализираните класове ще стане ясна в края на месеца.

Само най-смелите ще се преборят за свободните места в елитните гимназии, защото за последното трето класиране не се запазват завоюваните позиции от първи и втори етап. Това сочат правилата на Регионалния инспекторат по образованието.

За целта следва да се подаде ново заявление, изтеглено от сайта на РИО, в училището гнездо, а желанията могат да се подредят отново съобразно останалите свободни места и резултатите от изпитите на кандидата, съобщиха от инспектората.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3111 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.07.16 | 08:58

1
Просто учениците много намаляват и е необходим по-малък брой училища в страната. Оптимизащия на училищата е решението

Добави коментар

Водещи новини