Ирена Соколова: Законът за предучилищното образование задължава държавата

  • 18 януари 2013 10:21

  • 1072
  • 2
Ирена Соколова: Законът за предучилищното образование задължава държавата
© Getty Images/Guliver Photos

"След като повече от месец има недоволство и протести и се говори по темата за предучилищното и училищно образование, едва вчера, когато се стигна до чл. 8, по който е най-големият спор - дали трябва 4-годишните да бъдат обхванати от предучилищното образование – едва тогава се направи за 24 часа това предложение и се прие промяната.

За мен е учудващо защо в рамките на този един месец не се използва времето да се работи, да се види, да се разпише как тази индивидуална или самостоятелна работа би могла да се осъществи, когато се подаде към комисията или към обществеността да е ясно как точно ще се формулира, защото в момента тя е заложена, но никъде не е записано какво ще се случва в нея дали това е решението, което удовлетворява родителите. В момента тази промяна се прави, за да потуши недоволството на родители и организации", каза Зорница Трифонова от Асоциацията на родителските кооперативи в предаването "Преди всички" по БНР.

"Изненадва ме защо в закона не се пише, че държавата е задължена да осигури тази грижа. Какъв е проблемът в Закона да се запише, че държавата задължава, а родителят избира дали да използва това, което се използва", запита Трифонова.

Ирена Соколова от ГЕРБ обясни, че законът и до този момент е давал възможност на родителите, които искат, да подадат заявление в най-близката детска градина, в която детето им е записано и да си остане вкъщи, за да осъществяват подготовката самостоятелно:

"И към момента в стария закон има такава възможност. Претенциите на държавата в никакъв случай не са да взима децата от родителите. Държавата даде толкова много пари и продължава да дава за деинституционализация на децата в домове, да намира приемни семейства, а тук искала да взима децата от семействата им. Всъщност задължителността се предполага по отношение задължителната грижа на държавата да осигури места за всички деца на България за детски градини. Знаете проблема за чакащите, за труднодостъпните места. Не може да оставим таз неграмотност, която ни залива лавинообразно години наред да продължи да се шири. Идеята е държавата при задължителността така да създаде детски градини до 2017 година, така да обезпечи места с добра грижа за децата, че те да могат да растат здрави и спокойни", заяви Соколова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1072 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.01.21 | 01:52

2
"Геноцидът и Холокостът над българите". Потърсете и прочетете! И запомнете!
Българин

2013.01.20 | 16:31

1
2017 година няма да има нужда от детски градини защото децата ще намалеят на половина градините ще останат празни а парите ще влязат в джоба на някой!!

Добави коментар

Водещи новини