Милена Дамянова защити отново задължителното предучилищно обучение

  • 12 декември 2012 14:47

  • 2471
  • 4
Милена Дамянова защити отново задължителното предучилищно обучение
©

Заместник-министърът на образоването Милена Дамянова защити отново предложението да има задължително предучилищно обучение от четиригодишна възраст.

Според нея, то дава шанс на децата и родителите: "Законът отваря образователната система. Тя дава възможности на всички родители, а по отношение на думичката "задължително", която очевидно е притеснителната, задължението означава задължение на държавата за финансиране. Знаете, че чрез въвеждане на задължителната предучилищна подготовка държавата финансира по-голям единен разходен стандарт и той е с 224 лева повече на дете. Защо тези родители, които в момента нямат възможност да се класират в системите за влизане в детска градина, тези родители, които работят по цял ден и искат децата им да бъдат в детска градина, да не получават тази възможност държавата да финансира и да им създаде възможности за нови места".

Според Дамянова, предвидените санкции за неизпращането на децата трябва да мотивират родителите: "Санкциите са последната грижа и последната мярка, която се предприема в момента както от детските градини, така и от общините. Целта е да се мотивират родителите. Мотивации не чрез санкции, а мотивация чрез участие на родителите, което е записано в чл. 2 на закона между първо и второ четене и което е предложение на народни представители, което ние сме приели, и мотивация чрез включване, защото детската ясла и детската градина, според новия закон, са и за родителите".

Темата за задължително предучилищно обучение от четиригодишна възраст беше обсъдена на дискусия в парламента, организирана от Националния съюз "Единство", формиран от депутатите, които напуснаха СДС, предаде БНР.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2471 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Психиатър

2013.06.21 | 15:08

4
Струва ми се, че гербаджийката има синдрома на Даун, но даже и така да е, това не е еничарска Турция, да взимат децата на майките още от гръдта им!

2012.12.17 | 20:10

1
така ли било? "задължително" означавало само, че държавата е задължена да финансира обучението на децата? ЗНАЧИ ЛИ ТОВА, ЧЕ АКО АЗ НЕ ИСКАМ ДЕТЕТО МИ ДА ТРЪГВА НА УЧИЛИЩЕ НА Ч Г., ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА МЕ ГЛОБЯВА И Т.Н.? ЗНАЧИ ЛИ ТОВА, ЧЕ АЗ ИМАМ ИЗБОР? ЧАКАМ ОТГОВОР ОТ МИНИСТЕРТВОТО....
Чакай, чакай...

2013.06.20 | 17:26

3
Не й ли виждаш тъпо-упоритата муцуна?! Има да си чакаш за отговор.... Едно време такива са работили по вертепите, а сега ги слагаме за министерши. Национална трагедия! : /

2012.12.17 | 20:10

2
значи, ама друг път - за родителите, които не пуснат децата си на предучилишна подготовка от 4 г., са предвидени санкции! смърт бе, мамичката ви д*ба лъжлива! смърт до 9-о коляно!

Добави коментар

Водещи новини