Български студенти съдят американска компания

  • 11 декември 2012 19:30

  • 1257
  • 0
Български студенти съдят американска компания
©

41 студенти от България и Украйна, които са работили на бригада в Емералд Коуст, Флорида, това лято, съдят компанията, която е уредила работата и квартирите им, съобщи местното издание Northwest Florida Daily News, предаде "Дневник". Младежите, които са посочили още няколко обвиняеми, твърдят, че по време на престоя им в САЩ с тях е било злоупотребено. Студентите казват, че са били измамени и са били принудени да отседнат на места с недопустими условия на живот, в нарушение на споразумението, което са подписали. Те са се обърнали към Окръжния съд в Окалуса миналия месец.

В техния обвинителен акт се посочва компанията Global Education Concepts (GEC) като основен обвиняем, заедно с компанията-майка - Southwestern/Great American Inc. Специално е споменат и мениджърът, който отговарял за настаняването на квартири, Андрю Шепитко, който работи като търговец към GEC. Компанията е определена за спонсор за програмата "Work and Travel" на държавния департамент, която предлага на чуждестранни студенти да работят и пътуват в САЩ през лятото.

Участниците в програмата имат осигурени квартири, определено работно време и заплащане. Според обвинението на българските и украинските студенти нито едно от тези условия не са били спазени. "GEC, Southwestern и Шепитко са направили неверни изявления пред студентите за материалните факти, включително и не само за качеството и цената на квартирите, транспорта, разстоянието от работното място до апартаментите и разходите, свързани с програмата", пише в обвинението. Освен това в него е изразено съмнение относно надеждността на GEC при осигуряването на помощ и подкрепа при проблеми, както и дали агентите на компанията са спазвали всички закони.

Дейвид Фъскъс, говорителна GEC, заяви, че обвиненията са неоснователни, и добави, че когато компанията е научила за проблемите, моментално е наредила вътрешно разследване, което обаче не е разкрило нищо. "Нищо не е по-важно за нас от доброто състояние на тези студенти", каза Фъскъс. "Ние проведохме нашето разследване и не намерихме нищо".

Студентите твърдят, че са били принудени да спят на пода и на дивани без завивки, на мръсни матраци, както и да делят стаи с други студенти без да се взима предвид пола. Работните места били отделечени на около четири мили от квартирите и не е бил осигурен никакъв транспорт.

Говорителят на фирмата, от своя страна, казва, че на младежите е било осигурено чисто, прилично настаняване и всяко едно работно място е било на разстояние, което можело да се измине пеша – за около или по-малко от 30 минути.

Андрю Шепитко е споменат в обвинението, като за него се твърди, че е взимал повече пари за наем и понякога е таксувал по-скъпо момичетата. Той е обвинен, че е взимал между 4 и 25 долара, за да ги закара до работа, без да гарантира, че те ще стигнат навреме.

Студентите твърдят, че обещаните 35 работни часа на седмица били значително намалени и в някои моменти те е трябвало да разчитат на други хора за храна, подслон и транспорт.

Адвокат Тифани Съливан, която се занимава с делото, заяви, че се е запознала със случая, след като през май 19-годишната Галина Бумбалова от България е загинала, докато е карала колелото си от работата до квартирата си.

Фъскъс казва, че GEC не се опасява от присъда. "Всички обвинения са напълно неоснователни", казва той и допълва, че петима от всички 41 студенти са кандидатствали чрез компанията, за да работят на същото място, където са били и предишната година.

Последвайте канала на

1257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини