Инженерите най-лесно намират работа

  • 30 ноември 2012 06:31

  • 1923
  • 2
Инженерите най-лесно намират работа
©

Завършилите технически университети намират най-бързо и най-добре платена работа, а само 20% от останалите висшисти работят по специалността си. Това показват данните от проект по ОП „Развитие на човешките ресурси”, изпълняван от Българската стопанска камара.

За 76% от ключовите длъжности в предприятията се изисква висше образование, а за останалите постове работодателите очакват среднисти от професионалните гимназии, обясни шефът на БСК Божидар Данев.

Според изследване на Европейския център за развитие на професионалното обучение професията „ядрен инженер” например има жизнен цикъл около 8 години, което означава, че ако специалистът не доучва, след този период няма да отговаря на изискванията. За юристите жизненият цикъл е 6 години, а за IT инженер – 4 години. Затова от БСК смятат, че инвестициите трябва да се насочват не само към образователната система, а и към различните форми на продължаващо обучение.

Последвайте канала на

Novini.bg
1923 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.12.05 | 20:43

2
76 % се изисква ръководните кадри да са с висше образование, но реалността е ДРУГА др. Б. Данев!!! Частните фирми, които произвеждат не мислят така по въпроса. Те работят с малко "умни хора", за предпочитане със средно и да са жени, млади, хубави, секси. Може и да не знаят, да похабят сума материал, но да са жени. В една фабрика един от собствениците ме посреща прав, не ме кани да седна и ми казва направо: "Работа за умни хора нямаме!", после поразмисли и разбра,че е изпростял и взе та извика една служителка и записа данни така за всеки случай, ако потрябвало един ден!? Без да се хваля с образование и възможности, но неговите бамбини се съмнявам да направят нещо по-хубаво от мен, както на компа така и на хартия. Така е и в други фирми. Нищо лошо против средното образование, но производството не върви точно заради липса на висши кадри, които да управляват процесите, да проектират, изпитват и т.н. Това ни е грешката. Има и друг момент, че умният човек ще иска висока заплата, а средниста ?Освен това ще върши и повече работа. Друга грешка е, че в отраслите не работят съответните специалисти, а хора с друго образование, които НАПОДОБЯВАТ нещата и мислят "фолклор". Тогава се получават и опасни продукти, на които никой не обръща внимание. Една Дания казва: Може да обработваш земя до 200 хектара без образование, но повече трябва да си с образование агроном! И за това Дания произвежда 4 пъти повече продукция, а в България О! Такова животно нема.
ум царува,ум робува...

2012.12.05 | 20:41

1
1997-2000 год. за машинен инженер се влизаше най-ниският възможен бал-смятайте на какво ниво са сегашните млади инженери.Тогава хита бе юридическото образование, ама сега-ядец.

Добави коментар

Водещи новини