Държавата остава без финансисти

  • 22 ноември 2012 06:33

  • 957
  • 1
Държавата остава без финансисти
©

Криза за финансисти ще има през следващите десет години както в държавната администрация, така и в частния сектор. Това предупреди шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова по време на откриването на изложението „Дни на кариерата” в УНСС. Тя поясни, че финансовата криза изострила нуждата от специалисти в областта на икономиката.

„Идва бизнессвят, управлението на парите във време на криза е от ключово значение за спазване на финансовата дисциплина, за ефективно изразходване на бюджетите както в държавната администрация, така и във фирмите”, каза Лозанова. Затова тя призова студентите от УНСС да бъдат активни и да търсят отрано възможности за работа в областта на финансите, застраховането, маркетинга и счетоводството. 10 нови центъра за кариерно развитие предстои да бъдат разкрити в страната, каза още Лазарова.

Около 350 лв. заплата средно взимат стажантите у нас, съобщи шефът на фирма за набиране на персонал Светлозар Петров. Най-високо платени са студентите по информационни технологии, които прибират по 700-800 лева. Предпочитаните стажанти са студентите, завършили втори курс, които вече имат някакви знания и умения. Английският език, компютърната грамотност и комуникативните умения остават най-важните”, обясни Петров.

Той съобщи още, че изложенията за кариерно развитие вече ще се провеждат в университетите с цел максимален брой студенти да могат да се включат. 25 компании представиха дейността си и своите свободни работни и стажантски позиции по време на изложението. Предлаганите длъжности бяха в областта на секторите финанси, застраховане, маркетинг и реклама и обслужване на клиенти. „Това изложение е доказателство за връзката между бизнеса и образованието”, каза от своя страна и ректорът на УНСС проф. Стати Статев. Той съобщи, че 97 на сто от студентите от икономическия университет успявали да си намерят работа по специалността, след като завършат.

Последвайте канала на

Novini.bg
957 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
работник

2012.11.23 | 14:06

1
Кризата стана именно от финансистите! Закриват заводи, откриват борси! Ами какво х*я му ще ядете бе финансисти? Като няма производство? Безумци........

Добави коментар

Водещи новини