Метрото опредили избора на тазгодишните кандидат - студенти

  • 04 юли 2011 21:01

  • 2970
  • 0
Метрото опредили избора на тазгодишните кандидат - студенти
© Булфото

В тази област най-търсени са нашите специалисти, категоричен е ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Иван Милев.

Поне трима се състезават за място в тези специалности, които дават почти сигурна работа за инженери в метрополитена, пише в. "24 часа".

Досега интересът към тези специалности е бил по-слаб. Шефът на метрото инж. Стоян Братоев е хоноруван преподавател в университета.

Във връзка с предстоящата газификация модерна е и дисциплината газова, горивна и пречиствателна техника и технологии в същия ВУЗ. Търсена е и специалността инженерна геология и хидрогеология, чиито кадри са необходими при проучване на почвите преди строителство, както и при свлачища.

За горско стопанство и ландшафтна архитектура (бившето озеленяване) в Лесотехническия университет се конкурират най-малко 7-8 младежи. Лесовъдните кадри се обучават само в нашата специалност, тя обслужва горското стопанство в България, обясни ректорът проф. Нино Нинов. Нашите озеленители пък масово заминават, за да разкрасяват градините на богаташи зад граница. Традиционен е интересът към ветеринарната медицина.

Топспециалностите по брой кандидати в Техническия университет в София са компютърни системи и технологии, телекомуникации, електроника и автоматика. Екзотичната авиационна техника и технологии също е мечта за младежите. С нея успешно се реализират авиоинженери и диспечери на полети, обясни зам.-ректорът проф. Георги Михов.

Работа още първата година след дипломиране като бакалавър за 95% и висока заплата гарантират специалностите от професионалното направление икономика в Университета за национално и световно стопанство. Това прави търсенето огромно. След втори курс, когато студентите се класират за желаните от тях специалности, борбата за място достига и до десетима.

Най-много са кандидатите за професионалното направление икономика с преподаване на английски език и към финансово-счетоводното поднаправление. Голям е интересът към направлението право, казва проф. Веселка Павлова, заместник-ректор на УНСС.

Най-желаните специалности са финанси, счетоводство, финансов контрол, международни икономически отношения, маркетинг. От финансово-счетоводното поднаправление най-голямо е желанието за финанси. Модерни в магистърската степен в УНСС са международни финанси, публични финанси. Голямо е желанието за бизнес администрация. Предлагат се в редовна и дистанционна степен.

Много чужди и наши фирми направиха отдели по управление на човешките ресурси. Това направи водеща и тази дисциплина.

Много търсена и перспективна е специалността международни отношения в Юридическия факултет, каза ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев. В нея се записват все повече хора, които знаят повече от 2 европейски езика.

Обещава добра работа и добри възможности за кариера и публична администрация във Философския факултет. С нея може да се работи на практика почти всичко в рамките на общините, на централната администрация, в неправителствени организации. Не случайно в последните години в публична администрация има много популярни магистратури, в които се записват действащи кветове на общини. Там ги учат как да кандидатстват за международни проекти, за европейски проекти.

Популярна винаги си остава журналистиката.

Към медицината традиционно у нас има интерес. Все още Софийският университет няма завършил випуск. Току-що е приключила проверка на Националната агенция по оценка и акредитация.

“Планираме следващата учебна година да започнем да обучаваме медицински сестри на английски език. Печалното е, че в тази ситуация на практика подготвяме емигранти”, ядосва се проф. Илчев.

В Медицинския университет в Плевен най-много са желаещите да учат за лекари. През 2011-2012 ще бъдат приети 80 първокурсници. За състезанието досега са се записали над 640 кандидат-студенти.

Втората по атрактивност е медицинска рехабилитация и ерготерапия във факултета по обществено здраве. Напливът е голям - над 500 влизат в битката за 25 предвидени бройки.

Новата специалност комуникации и електронизация за възобновяеми енергийни източници е на път да измести традиционните право, финанси, счетоводство и контрол в Бургаския свободен университет.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2970 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини