Нова измама ошушква пенсионери

  • 08 ноември 2012 21:48

  • 2523
  • 3
Нова измама ошушква пенсионери
©

"Дай си парите, после Брюксел ще ти ги върне" - това е най-новата измама, с която тарикати ошушкват балъци. Далаверите с европривкус са истински хит през последните 2 месеца, признаха полицаи от СДВР. На въдицата най-често се хващат пенсионери - подведени, че срещу малка инвестиция апартаментите им ще бъдат санирани с транш от Брюксел. Или пък умножени - да речем, след година, пише "Стандарт".

Според изданието рекламите за лесни пари от Брюксел, които се въртят из медиите, помагат на измамниците. "Затова, когато "общинари" им звъннат на вратата, лесно налапват въдицата", признават полицаите. "Бабо, аз съм Латинка от "Възраждане", идвала си при мен за удостоверението за наследници. Сега ще ти кажа какви нови възможности има сега за финансиране от Брюксел" - с този номер мошениците подмамват възрастните хора. Дори им показват брошури за европрограмата. Част от "изгорелите" са реститути с влогове.

"Дай сега 5000 или 10 000 лв. и ще видиш какъв ремонт ще ти направи общината - за 20 000 лв. Хем ще ползваме енергийната ефективност, хем ще санираме жилището. А догодина от Брюксел ще ги върнат", агитират измамниците.

Полицаите изчисляват, че само за последната година българите са дали 15 милиона от личните си спестявания на мошеници. Най-печеливши са т.нар. ало измами. С тях се хранят много ромски фамилии, а в "бизнеса" вече влизат и чужденци. Оказва се обаче, че и входът към бандата за измамите е труден. Доста от престъпниците отстъпват само посмъртно местата си в групата, признават полицаи. Наскоро МВР вдигна ръце и направи специален клип, с който да предупреждава хората по малките населени места да внимават. И въпреки че близките на възрастните хора ги предупреждават да не вярват на случайни обаждания, всеки ден става по една измама.

В някои от случаите хората се осъзнават навреме, не дават парите и така престъплението остава извън статистиката на МВР. Доста от ужилените пък се срамуват да кажат, че са ги излъгали, затова не подават сигнал в РПУ-тата.

За да няма още изгорели с пари от Брюксел за санирани или европенсии, полицейски инспектори ще минават по селата.Униформените ще запознават възрастните хора с възможните сценарии, които разиграват мошениците.

Последвайте канала на

2523 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Васил Левски

2015.01.16 | 00:33

3
Я приемете закон 10години за парична измама и да видим дали няма да се спрат сами... НАРОДЕН СЪД ТРЯБВА НА ТАЗИ ДЪРЖАВА
Хан Крум

2015.01.16 | 00:33

2
10 години затвор не ми изглежда добре - ще се хранят, обличат и т.н от нашите данъци и след 3 г ще ги освобождават.. По-реално наказание за мен е отрязване/изтръгване на езика... като го направят на 10-на човека и веднага ще секнат тия измами....

2015.01.16 | 00:32

1
Прословутатата ни българска лакомия за лесна печалба,води до такива резултати.Няма нищо общо с проявена наивност.

Добави коментар

Водещи новини