С 12% повече пари за читалищата догодина

  • 29 октомври 2012 11:33

  • 902
  • 0
С 12% повече пари за читалищата догодина
©

През следващата година средствата за издръжка на читалищата ще бъдат увеличени с 12 процента, съобщи във Велико Търново  председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов.

По думите му парите за издръжката на 2634 читалища в България са били намалени с 30 процента през 2010 година и досега не са увеличавани. Според него е необходимо да бъде създадена национална атестационна комисия, която да постави оценка на състоянието на всяко едно читалище, за да бъде справедливо разпределението на средствата за издръжка.

Повече от 7000 са работещите в сферата на читалищата, а близо 400 000 са читалищните дейци и самодейци в България, каза още той.  Организацията, обединяваща народните читалища, е създадена преди 100 години от проф. Иван Шишманов. През тази година Съюзът е приет в Европейската мрежа на културните центрове със статут на най-стара културна организация в Европа.  На 1 ноември, Деня на народните будители, Съюзът на народните читалища ще връчи за шести пореден път националната награда "Следовник на народните будители". Церемонията традиционно е в читалня "номер 5" на Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Сред номинираните през тази година са председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, генералният директор на БТА Максим Минчев, балерината Красимира Колдамова,  председателят на настоятелството на храма "Св. Александър  Невски" отец Тихон, изпълнителите Развигор Попов и Мими Иванова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
902 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини