Разпитани са 20 военни за загиналите пилоти, поне 3 месеца разчитат черната кутия на разбилия се „Албатрос“

  • 16 септември 2024 18:11

  • 1307
  • 4
Разпитани са 20 военни за загиналите пилоти, поне 3 месеца разчитат черната кутия на разбилия се „Албатрос“
© bulphoto (архив)

20 военни вече са разпитани по случая със загиналите пилоти – майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Иззета е цялата документация от Долна Митрополия и Граф Игнатиево. Това са заявили пред „Телеграф“ от военна прокуратура – Пловдив. 

Експерти пък обясниха, че разчитането на черната кутия на разбилия се L-39 „Албатрос“ в петък на обяд ще отнеме няколко месеца, като минимум посочиха 3.

„Може и малко повече, тъй като най-вероятно тя ще бъде изпратена в Чехия (страната производител) за разшифроване“, заявиха авиационни експерти. Фаталният полет в петък 13-и е продължил точно 13 минути. Видеозаписи от него вече са в обвинителите под пагон, които са поръчали на експертите да работят по няколко направления. 

„Тепърва ще се установява на каква височина и с каква скорост са летели офицерите. Видеозаписите дават голяма яснота за това какво се е случило, но то трябва да бъде потвърдено от експерти на база много изчисления и проверки“, казаха от военната прокуратура.

Нова версия за катастрофата с двамата загинали пилоти

Само преди ден шефът на институцията майор Христо Анчев обяви, че версиите за инцидента са 3 – човешка грешка, техническа неизправност или неправилно подавани команди от командния център.

„Ако има грешка в командването, едва ли те ще ни съдействат изцяло, т.е. ако има такъв момент, ще трябва да го установим по трудния начин", допълни Анчев. 

Както единствен „Телеграф“ писа, най-вероятно майор Петков и ст. лейт. Дункин са изпълнявали фигура от висшия пилотаж, наречена „Кубинска осмица“. Тя е сложна и се лети на ниска височина.

Експертите от разследването трябва да установят дали всичко е било спазено и какво се е объркало в последните секунди. Именно светлина по този въпрос ще даде черната кутия на самолета. В нея се записва и съхранява цялата информация за полета - височина, скорост, параметри на двигателите.

Авиационни експерти обясниха, че в черната кутия се записват и разговорите между пилотите и кулата, тъй като има микрофони. От тях може да стане ясно точно какво се е случило и какво са си казали офицерите в последните секунди преди удара в земята. 

Малко преди обяд вчера братът на загиналия старши лейтенант Дункин – Славчо, качи снимка с него и с другия загинал офицер в профила си във Фейсбук. Без думи той отдаде последна почит към загиналите, а отдолу заваляха стотици съболезнования от негови приятели. 
Двамата братя Венцислав и Славчо са пилоти и това е била сбъднатата им детска мечта.

Разликата била, че Славо пилотира хеликоптер на Гранична полиция. Все още от Министерството на отбраната не обявяват кога ще бъдат погребенията на пилотите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1307 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.09.16 | 22:01

4
Тази кутия защо неможе дасе разчете тук в България.

2024.09.16 | 21:21

3
САЩ, ЕС ,Г-7 и СЕТА КАПИТУЛИРАХА! НАИГРАХА СЕ НА ВО ЙНА! ЗАПОЧВАТ РЕДУЦИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО СИ КОЕТО НЕ МОГАТ ВЕЧЕ ДА ИЗХРАНВАТ.

2024.09.16 | 20:53

2
Хора ако имате заседнала работа, тогава е важно да прочетете----> come.ac/HEMOFERO
Krustu

2024.09.16 | 20:09

1
Аве, те тез, дет ша я разчитат, днес тръгват на училище ве!

Добави коментар

Водещи новини